Референдумите за присъединяване към Русия: българската гледна точка

Референдумите за присъединяване към Русия: българската гледна точка

Референдумите за присъединяване към Русия: българската гледна точка

Журналиста от популярната руска интернет медия "Ридус" Александър Александровски проведе интервю с председателя на Сдружението на русофилите в България Младен Иванов. Интервюто беше на тема проведения референдум и впечатленията от видяното, а също така и за обществено-политическата ситуация в България и в останалия свят.

"Ридус": Младен, добър ден! Радваме са да ви приветстваме в Москва. Нашите читатели, последователите на нашето интернет издание ги интересуват въпроси свързани с референдума и не само, а и въпроси свързани с двустранните отношения между нашите страни. Вие сте представител от България и затова ако обичате се представете и бихме поискали да чуем Вашето мнение за това какво видяхте на референдумите.

Младен Иванов: Добър ден! Както казахте аз съм от България. Пристигнах с хора от други страни за референдума за да видя как се случва всичко, всичко ли се провежда по демократичните норми, по международните правила и т.н.

"Ридус": Всъщност от това възниква и следващия въпрос. Какво може да кажете за спазването на демократичните процедури на гласуването, което Вие наблюдавахте? Забелязахте ли признаци на някакво принуждаване да се гласува?

Младен Иванов: Не. Даже мога да кажа нещо повече: хората идваха на референдума с усмивки, някои плакаха от радост от това, че могат да изразят своето мнение. Всичко се провеждаше по всички норми на международното право. Никакви нарушения от наша страна не бяха забелязани.

"Ридус": Тоест Вие видяхте в очите на хората надежда за това, че ще се прекратят обстрелите и ще живеят мирно?

Младен Иванов: Да, както те казваха, „най-накрая се надяваме на по-добро бъдеще“.

"Ридус": Приятно ни е да чуваме това. Намирайки се в региона слушахте ли украински обстрели. Забелязахте ли следи от такива обстрели?

Младен Иванов: Знаете ли, ние бяхме в Херсонска област, там Антоновския мост е напълно разрушен. Тоест украинската армия отново го бомбандираше , беше невъзможно да преминем по него, така че ние преминавахме през Днепър на ферибот. Така че да, беше видно, че има обстрели, беше обстреляна сграда, където живеят мирни жители. Естествено ясно е, че там е нямало никакви военни, никакви администрации и прочее. Просто украинската армия е обстрелвала мирни жители.

"Ридус": А какво мирните жители говорят за тези обстрели?

Младен Иванов: А какво да говорят. Просто казват: «Давайте момчета, ние много силно се надяваме, че след като станем част от Русия всичко това ще се прекрати». На хората им е омръзнало всичко това. Те не могат да живеят нормално, просто да ходят на работа. Ясно е, че при обстрелите могат да те убият или твоите близки.

"Ридус": А кажете ако обичате, как това се отразява в българските средства за масова информация (СМИ)? Говорили се изобщо за това в българските СМИ?

Младен Иванов: Да, разбира се. Но за съжаление българските СМИ са много антируски. Там показват само украинската гледна точка. Практически не се говори нищо за обстрелите от украинската страна, даже и ако това се е случило. Или ако говорят, че е имало обстрели казват, че това е било направено от руската армия, макар че на всички е ясно, че това не е така. Ние видяхме всичко със своите очи.

'Ридус": А в каква степен в българското общество е нивото на доверие към такава информация?

Младен Иванов: Не особено високо, защото българския народ разбира какво се случва, помни нашата обща история, това че Русия два пъти ни е освобождавала. Така че сред болшинството от хората няма съмнение, че това е пропаганда, която се провежда против Русия у нас.

"Ридус": Какво Вие мислите, в каква степен тези обстрели са мотивирали хората да отидат и да вземат участие в референдума?

Младен Иванов: Според мен обстрелите ги мотивирали много силно хората, защото щом те бомбандират гражданската инфраструктура, то тези хора разбират, че техните приятели не са в Киев, а в Москва.

"Ридус": Жителите на Запорожка област по повод на украинските обстрели на Запорожката АЕЦ, която е най-голямата в този регион казват, че все едно Украйна сама се е простреляла в крака. Как в Европа гледат на перспективата за екологична катастрофа, която може да се случи в резултат на тези обстрели?

Младен Иванов: Знаете ли, това е много добър въпрос. Естествено в Европа много сериозно се гледа на това, а в България още повече, защото ако не дай боже украински снаряд попадне там и бъде радиационно изтичане, така да се каже, това ще засегне и България. Цялото българско крайбрежие ще бъде практически негодно за туризъм и прочее, така че...

"Ридус": Туристическия сектор – това е един от основните...

Младен Иванов: Практически у нас туризма ще се приключи завинаги, така, че в Европа сериозно се гледа на това.

"Ридус": Ясно. През тази година, лятото, отношенията на България с Русия преминаха в студен стадий, едно от събитията беше изгонването на 70 руски дипломати от страната. До колко София е самостоятелна във взимането на тези решения?

Младен Иванов: Знаете ли, естествено, България сега за съжаление не е независима държава. Политиката на България е напълно предателска по отношение на Русия. Това е факт, за съжаление. Седемдесетте дипломати, които изгониха... аз лично, както и българския народ не разбирам защо това се случи, защото хората, които работят в Посолството на Русия в България са наши приятели, а не врагове. И това е прецедент, когато са изгонени хора по списък от определена държава.

"Ридус": Тоест по принцип е нямало никакво аргументирано обоснование за това изгонване?

Младе Иванов: Не, разбира се.

"Ридус": Още една точка в проблемните отношения стана историята с доставянето на оръжия от България в Украйна през Полша. Предвижда ли се изобщо затопляне и яснота в отношенията между България и Русия?

Младен Иванов: Надявам се, но за съжаление в близко бъдеще това няма да се случи.

"Ридус": Какво Вие мислите за българския казус с газа? В началото България беше готова да заплаща руския газ в рубли, после правителството размисли и предпочете да купува газ през посредници 30% по-скъпо. Причината за тази непоследователност трябва ли да се търси в София или някъде другаде? И какво може да се промени после парламентарните избори?

Младен Иванов: Най-вероятно това решение е взето някъде на Запад, у нас политиците са напълно зависими, а още повече те имат интерес, че цената е 30% по-висока, защото взимат процент, тоест корупция, високо ниво на корупция се получава.

"Ридус": А какво ще се промени после парламентарните избори страната?

Младен Иванов: Както казах, в момента... няма да се промени нещо веднага, в близките няколко години. Но най-вероятно след референдумите, които се проведоха на освободените от Русия територии се надявам, че при нас в България най-накрая ще се появи такъв елит, който ще може да гледа в бъдещето за да може българския народ да живее добре. Ние можем да живеем ако имаме дружба с Русия.

"Ридус": А има ли такива политически сили в самата България, които са готови да провеждат наистина суверенна политика за да не зависи народа на България от някаква световна конюктура и да може да живее самостоятелно, спокойно да живее, а не да оцелява, и да си докарва прилични доходи, да планира своето бъдеще, за да може България да се развива и процветява? Има ли такива сили?

Младен Иванов: Знаете ли, според мен това го няма. Да, има хора, които казват: „Ние искаме да дружим с Русия“, - и прочее. Всъщност се получава, че тези хора са зависими от Запада, те просто се стараят да получат гласове от българския народ, защото знаят, че повече от 80% от българския народ са приятели на Русия.

"Ридус": Кажете, а на битово ниво какво е сега отношението на българите към руснаците?

Младен Иванов: Много положително.

"Ридус": А ограниченията, които държавите на ЕС въведоха, да кажем така, по отношение на посещаването на България от руски граждани, колко това засегна сериозно икономиката на България?

Младен Иванов: Разбира се, засегна, защото всъщност най-големия процент на туристи идваше от Русия, така че туристическия сектор много сериозно пострада от това.

"Ридус": А планира ли се, може би някаква политическа сила, която иска да провежда политика, която би позволила на гражданите на Русия спокойно, без всякакви проблеми да пристигат на територията на България, тоест възможен ли е такъв демарш в сянката на Евросъюза, на територията на България?

Младен Иванов: Да, възможно е, има много силни перспективи в това направление, стараем се да правим нещо в тази насока. Тоест аз като представител на организация, която добре си комуникира с другите такива организации се надявам, че някога това ще се случи. И след референдума, както казах, аз се надявам, че този процес ще тръгне.

"Ридус": Какво бихте искали да пожелаете на българския и руския народ? Ако Вашето желание би се сбъднало, какво бихте искали?

Младен Иванов: Бих пожелал истинска дружба, както е било в миналото, защото най-близкия народ за българския народ, това е руския народ, без съмнение. Една менталност, практически един език, една и съща религия. Така, че се надявам, че скоро всичко ще бъде много добре.

https://www.ridus.ru/news/391162

ivanov

Related Articles

Leave a Reply

Close
Close

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.

Close

Close