В София отбелязахме Деня на Незнайния войн

В София отбелязахме Деня на Незнайния войн

В София отбелязахме Деня на Незнайния войн

На 3 декември Русия отбелязва паметна дата - Денят на незнайния войн - в памет на руските и съветските воини, загинали по време на бойни действия на територията на страната или извън пределите й. Решението за установяване на тази паметна дата е взето от Държавната дума на Руската федерация през октомври 2014 г., а съответният указ е подписан от президента на Русия през ноември същата година. Датата не е избрана случайно: на 3 декември 1966 г., в чест на 25-ата годишнина от поражението на немските войски край Москва, прахът на Незнайния воин е пренесен от братската могила на 41-ия километър на Ленинградско шосе и тържествено погребан край стените на Московския Кремъл, в Александровската градина. Днес мемориалът до стената на Кремъл се е превърнал в символично място на поклонение за всички онези, които не знаят как са загинали техните роднини и близки и къде са погребани. Денят на Незнайния воин е не само ден за възпоменание на загиналите по време на Великата отечествена война, но и дата, която обединява всички загинали и безследно изчезнали по време на войни и военни конфликти.
Това е знак на признателност към всички загинали по фронтовете, памет за всеки войник, защитил Родината, на чиито гробове не могат да отидат техните близки и потомци. Но всички те, героите на страната, са живи в човешката памет, така че е важно тази памет внимателно да се съхранява и предава от поколение на поколение.
В София в Деня на Незнайния воин бяха поднесени цветя на братската могила в кв. "Лозенец". На възпоменателното тържество присъстваха служители на Руския дом в София, Председателя на Сдружението на русофилите в България Младен Иванов, членове на БСП, мотоклуб „Нощни вълци“, клуб „Приятели“ и дружество „Приятели на Русия и православния свят“, представители на Съюза на българските журналисти.

ivanov

Related Articles

Leave a Reply

Close
Close

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.

Close

Close