В Руският дом в София се проведе презентация на международния хуманитарен проект "Книга на паметта. Европа"

В Руският дом в София се проведе презентация на международния хуманитарен проект "Книга на паметта. Европа"

В Руският дом в София се проведе презентация на международния хуманитарен проект “Книга на паметта. Европа”

В Руският дом в София се проведе презентация на международния хуманитарен проект "Книга на паметта. Европа".
В рамките на този проект се публикуват прекрасно илюстрирани книги, съдържащи информация за гробовете на войниците от Червената армия и мемориалите, посветени на Победата над фашизма в европейските страни. Към днешна дата са публикувани книги за Литва, Естония, Латвия, Румъния, Молдова и Унгария. Главен организатор на проекта е Фондът за ветерани от дипломатическата служба с участието на Литовския институт за военно наследство, руските посолства в европейските страни, представителствата на Россотрудничество, Фонда за президентски грантове, Руския фонд за мир, Росатом и Руските железопътни линии. "Проектът има ценен принос за запазването на историческата истина, особено на фона на зачестилите опити за фалшифициране на историята в редица страни от Централна и Западна Европа. Този труд ще помогне на младото поколение да разшири знанията си", каза в речта си Олга Широкова, ръководител на представителството на Россотрудничество.
Поздрави към гостите на презентациите в различните страни бяха записани на видео или изпратени като текст от руския президент Владимир Путин, външния министър Сергей Лавров, руския министър на отбраната Сергей Шойгу, ръководителя на Фонда за ветерани от дипломатическата служба, посланик В. В. Чхиквадзе, председателя на Управителния съвет на "Руския фонд за мир" Л. Е. Слуцки, сенатор А. А. Климов, генералния секретар на Евразийската народна асамблея А. Белянинов, извънредния и пълномощен посланик на Русия в България Е. В. Митрофанова.
Водещ на церемонията беше съветникът от руското посолство в България Алексей Новосьолов. В речта си той не само говори за проекта „Книга на паметта“, но също така сподели своите уникални спомени от работата си в посолството в Естония и работата, извършена там за запазване на историческата памет.
Професорът, доктор на историческите науки Нако Стефанов и контраадмиралът, председател на клуб "Военни моряци" Петър Странчевски говориха за изключителната важност на проекта и необходимостта от неговата реализация в България. На презентацията присъстваха представители на българската общественост, млади български историци, първият секретар на сръбското посолство Милорад Секулич, членове на Съвета на ветераните от Великата отечествена война, живеещи в България.
В момента Книгите на паметта за България и Австрия вече се подготвят за печат. Планира се завършването на проекта, целящ съхраняването на историческата памет и истината за Втората световна война до 2025 г., по случай 80-годишнината от Великата победа, като бъдат обхванати всички европейски държави, на чиято територия има гробове на войници и офицери от Червената армия.

ivanov

Related Articles

Leave a Reply

Close
Close

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.

Close

Close