"Меката сила е производно на твърдата сила - как Русия действа в Африка

"Меката сила е производно на твърдата сила - как Русия действа в Африка

“Меката сила е производно на твърдата сила – как Русия действа в Африка

Във втората част на голямото интервю на "Ридус" с африканския учен и политически стратег, автор на експертния стрийминг проект на нашето издание "Кръг от мнения" Виктор Василиев, ще се спрем подробно на особеностите на руското присъствие в Африка.
"Ридус": говорихме за привързаността на страните от Сахел към Русия. Доколко тази тяхна лоялност зависи, например, от особеностите на политическата структура в този регион? За това, което през последните години се случва в този африкански регион, Докато може да се направи такава представа... страните, които са способни да ни изненадат, да повишат степента на любов към Русия, имат някакъв общ знаменател. През последните няколко години във всяка от тях в един момент се случи преврат, който веднага включваше политическо затопляне на нашите отношения. Това изобщо не са превратите, които се случиха в постсъветското пространство. Това са" каквито трябва " преврати. Или нищо не зависи от политическата система там?

Виктор Василев: Африка е много различна. Ще говорим по отношение на зоната Сахел. Етническият фактор все още играе важна роля тук.

Въоръженият преврат в Нигер се случи поради несправедливо преразпределение на средства в полза на една доста ограничена етническа група, представляваща 2-3 процента от населението. Това са араби, туареги. Да кажем, арабизирани етнически групи.

И всъщност самият Мохамед Базум не е роден в Нигер, а в Либия, принадлежи към арабското етническо малцинство. Това предизвика широко възмущение, хората се разбунтуваха по обективни причини. И често именно тези определени етнократични причини не се артикулират и не се изказват публично. Тук, в Африка, не е прието да се говори за това. Но въпреки това има определени обстоятелства, противоречия между етническите групи, които живеят рамо до рамо от векове. Те могат да конфликтуват дълги години, да се бият помежду си, след това отново да влязат в някакви коалиции, съюзи. И всичко това се случва на много дълбоко ниво. И за да разберете това, да видите — вероятно трябва да живеете в Африка много години. И очевидно тук трябва да говорим не за политическо, а за етнократично устройство. В допълнение към това има проблеми на радикализма, джихадизма, трансграничните пасионарни етнически групи, които претендират за специален статут, претендират за своята държавност и като цяло не се разбират с традиционните, заселени етнически групи в Африка. Това са туарегите, фулбе.

Това е често срещан проблем в зоната Сахел, а по — на север е проблемът в Западна Сахара и Мароко. И произходът на това също отива дълбоко в хилядолетия. И французите активно използват този проблем. И наскоро американците започнаха да играят с него. Бих нарекъл тази причина първоизточник на всички политически промени. Вторият фактор са военните елити. Като цяло силите за сигурност винаги са били такава елитна група в страните от Сахел. Защото дори в най-спокойните и стабилни времена заплахата от бандитизъм, престъпност след това постоянно присъстваше. Тогава се добави ислямският радикализъм. Силите за сигурност изиграха доста значима роля. И този инструмент беше използван например от същите французи. Организираха се много преврати срещу суверенни правителства. И същият Бокаса, и същият Том Санкар бяха свалени от военните, бяха купени от французите.

Но този път всичко се случи по различен сценарий. Защото с разпадането на Либия всички тези заплахи — и от престъпността, и от джихадизма — нараснаха значително и преминаха на качествено друго ниво. Те се превърнаха в заплахи за съществуването на самите африкански държави. И младият военен елит, който не беше толкова тясно свързан със западните структури, с французите, ясно осъзна докъде води всичко това. Метастазите на радикализма и джихадизма водят до пълна загуба на държавност, идентичност, всякакви перспективи. Те ясно усетиха, че всички така наречени западни партньори използват тази заплаха за своето присъствие.

"Ридус": значи вече става дума за двойна заплаха? От една страна-джихадизмът., а от друга страна — действителното присъствие на западните партньори като заклинатели на тази заплаха.

Виктор Василиев: да, и последните нямат намерение да се борят с тази заплаха истински. Е, така, на шега, някъде по някакъв начин ... и това доведе съответно до такива антифренски настроения. Плюс бойното братство на този млад военен елит. Много от тях се събраха по време на бойни сблъсъци, със загубата на приятели и роднини. И те предприеха доста радикална стъпка, политически риск: взеха властта в свои ръце. Преди да дойда в Буркина Фасо, все пак бях склонен да мисля, че това са чисто обективни процеси, никой няма да ги спре: Африка все пак ще се събуди, такива млади патриоти ще дойдат на власт.

Всъщност, не съвсем. Всъщност има редица обективни фактори. Младежта се пробужда. И тя е много възприемчива към панафриканските идеи. Но като цяло идването на власт на военните, на тези млади групи, искрени патриоти беше непредсказуемо, неочаквано. Не само за Русия това е изненада, но и за французите, които като цяло са проучили този регион надлъж и нашир.

И първият преврат в Мали през 2020 г.никой не взе сериозно. И като цяло никой не прие сериозно заплахата от тези млади военни. Е, тогава започна верижната реакция. В Мали Асими Гоита дойде на власт през 2021 година.

Най-интересното е, че те, тези млади лидери се познаваха помежду си. Всички най-опитни млади командири се познаваха в рамките на някои африкански международни учения с участието на американци. И те видяха: нашият приятел Асими Гоита дойде на власт!

"Ридус": и те си помислиха: това възможно ли е?!

Виктор Василев: нека също да направим това!

Тук факторът на случайността, факторът на личността все още са значителни. Всички те са ярки, необикновени личности: и това, че Мамаду Думбия е в Гвинея, и Асими Гоита, и Ибрахим Траоре, и Абдурахман Чиани. Те сформираха около себе си приблизително същия екип от офицери, 20-40 души. И като част от такъв ярък екип дойде на власт. Освен това сценарият беше един и същ навсякъде-абсолютно като копие.

Както казах, всички те са приятели помежду си. И те стигнаха до идеята: няма да стоим сами, ще ни предадат всички — нека се обърнем за помощ към Русия, да създадем регионален съюз. Сега вече става дума за създаване на Конфедерация, нещо по-сериозно от военен съюз. И всички чакат: какво ще ни даде Русия?

На първо място, те ни дават пълен карт бланш. Русия, моля те ела, всичко е за вас. И тук думата е наша.

Ридус: на миналогодишната среща на върха "Русия — Африка" такъв контраст беше поразителен. Обичайният средноаритметичен колективен портрет на африканските гости са служители от различни възрасти, усмихнати и отегчени. Те са с костюми със затегнати всички копечета с вратовръзки, често приличащи на офис и банкови служители. Техният кръг от притеснения: когато ще възобновите сделката за зърно за нас, ще предоставите ли такива и такива услуги и стоки, програми и квоти? Но имаше и други енергични млади хора, в камуфлажни дрехи — уверени, весели, с небанално поставяне на цели. Интересно е да се сравни тази страстна нова плеяда в камуфлаж и барети с първата, преобладаваща група: отношението им към Русия, техните очаквания. Как се проявява това?

Виктор Василев: много интересен въпрос. Различно отношение, наистина. И на същата среща на върха имаше известен конфликт. В Русия не говореха за него публично, но на запад го забелязаха много ясно. Първо, именно на младите военни, и по-специално на Ибрахим Траоре, Владимир Путин даде думата си. И по време на общата снимка именно той стоеше най-близо до президента на Русия.

За част от старите африкански елити това беше обидно. Тоест, те бяха толкова обидени, че дори не присъстваха на груповата снимка. Знам със сигурност, че Аласан Уатара, лидерът на Кот д ' Ивоар, отсъства от общата снимка. И някой друг. За "старата гвардия" това беше определена обида, защото никой не взе сериозно тези млади лидери на първия етап. И сега вече ги мразят. Защото геронтократичните режими, които по едно време бяха отгледани от французите, виждат заплаха в тези млади момчета. Заплаха за собствената си власт, семейства, бизнес и т. н.

И това беше видимо дори на срещата на върха. Мога да обясня това сближаване с Траоре само с личния и абсолютно верен избор на Владимир Путин. И мисля, че нашите служители в по-голямата си част не разбират този избор и тези фини неща. За съжаление. Това е огромен проблем: липса на компетенции, липса на мобилност на нашите структури. Това е отделна болезнена тема.

Разликата между тези формации на африканските политици е наистина фундаментална. И тя се проявява, включително по отношение на Русия. Старите елити са свикнали с този потребителски формат: сега ще прогоним французите; ще дойдат китайци, руснаци, който и да е, и те ще продължат тук да внасят хуманитарна помощ, да изнасят полезни изкопаеми, а ние ще седим на разпределението на тази хуманитарна помощ — и нашите деца, съпруги ще прекарват уикендите си някъде в Европа или ще живеят там постоянно.

За тях на първо място са интересни инвестициите, хуманитарната помощ, за предпочитане — абсолютно безплатна. Тоест потребителското отношение. И когато те не получават това от Русия (Русия участва в програмите на ООН, има и наши хуманитарни проекти, но всичко това е кратно по — малко, отколкото вливат в Африка същите французи, американци, германци) - разбира се, те бързо се разочароват. И вече им става безинтересно. Защо да работят с Русия, ако има по-щедри партньори?

Доскоро африканците смятаха китайците за такива по-щедри партньори: никой не смяташе, че кредитите ще трябва да бъдат върнати…

А новите военни елити, споменати по-горе, имат изострено чувство за национална идентичност, собствено някакво политическо призвание. Може би не се нуждаят от щедри подаръци. Но за тях помощта във военните дела е много ценна и много значима.

В Мали се случи чудо, според обикновените африканци, малийците. Дори в Сенегал, където се намирам, малийската диаспора е малка, но имам няколко познати, които са ни толкова благодарни, че дори тук го усетих. Нашите военни в най-кратки срокове, буквално за два месеца, превзеха столицата на сепаратизма, джихадизма в Мали. Преди това французите обикновено се страхуваха да влязат в това гнездо на стършели. И проблемът съществува от десетилетие…

Руснаците влязоха и просто физически унищожиха тази бърлога. Всъщност многогодишният корен на проблема вече е отстранен. Сега тази джихадистка дейност постепенно ще отшуми. Това вече е въпрос на технология. Ако няма някакви ярки ексцесии или външни вливания (например възможен сценарий: арабите ще започнат да спонсорират новите си радикални движения, в които те са били виждани многократно), тогава джихадистката заплаха ще бъде премахната в средносрочен план.

И всичко това-в сравнение с французите, които никога не са си показвали носа през портите на базата си, не са участвали в никакви преки бойни сблъсъци. И ние просто превзехме цял град в пустинята с щурм! За африканците това е нещо невероятно: някакви богове с оръжия просто слязоха и им помогнаха…

Така че е съвсем естествено, че в тези страни няма такова потребителско отношение към нас.

"Ридус": и какви са техните очаквания?

Виктор Василев: Те се нуждаят от образователни програми. И от нашите военни специалисти, и в хуманитарната сфера. Доскоро, за съжаление, много малки квоти бяха в Русия за тях. Не знам по какви принципи всичко това беше разпределено — специално внимание беше отделено на Египет, северноафриканските страни, някои традиционни партньори, вероятно по съветска инерция: Ангола, Конго и т.н. но тези малки страни, където смяната на властта се случи преди две-три години, бяха намалени квотите.

В същия ЦАР квотата за безплатно обучение за местните възпитаници на училищата е просто смешна: 5-10 души. През последната година го вдигнаха до около 50 души. Това вече е добре, но не е достатъчно. Французите им дават минимум 500 места за всяка страна. Плюс това, за разлика от нас, те осигуряват стипендии за студенти, купуват им билети. Напълно — от А до Я ги водят. Ние предлагаме само безплатно обучение. Ситуацията често се развива по такъв начин, че тези студенти влизат, наистина умни, талантливи момчета, а родителите просто не намират пари за закупуване на билети. И край. Мястото просто се губи.

Всички тези моменти трябва да се вземат предвид. Може би трябва да се направят някои изключения за Африка, да се включи минимална стипендия. На местно ниво някои университети въвеждат някакъв минимален размер на стипендиите. Едно е, когато африканците отиват да учат във военни университети, там наистина най — често има деца от елита, а друго е, когато за учители, строители, лекари (това вече е от поредицата: родителите събраха последните пари за билет).

Освен това, когато имаше инициативи за привличане на работна ръка от африканските страни, в нашето общество започнаха разговори... реакцията беше смесена. Но трябва да се каже следното. Повечето африканци (особено ако вземем франкофонска Африка) не са престъпници. Не виждам никакъв източник на проблеми от тях. Това е почти идеалният формат за нас: да ангажираме работната сила в различни сфери в Русия, така че те да идват и да си отиват.

Те никога няма да се превърнат в такова гето, което сега съществува в Европа благодарение на алжирците и т.н. и те не биха ни донесли никакви проблеми. За разлика от гостите от нашите "братски" централноазиатски републики, които просто пораждат огромен брой проблеми. Именно последните са замесени във всякакви ислямистки престъпни мрежи. Често те са агресивни към руснаците. А африканците по принцип нямат такава агресия. Те първоначално имат положително отношение към Русия. Ако отидат да учат, тогава 99 от 100 наистина отиват да учат. После всички се връщат. Никой там не нарушава закона, не използва никакви предлози, за да остане и след това да бъде зависим в Русия. Такива случаи са единични.

Виждам само плюсове от всякакви форми на сътрудничество, поне с франкофонска Африка. Е, да, ясно е, че има Южна Африка, където африканците са расисти, те самите признават. Или арабите са друга история. Тук също трябва да подходите сегментно към различни региони.

"Ридус": какво ни привлича в Африка, в същия Сахел, икономически? Какво искат тези страни от нас? Какъв икономически опит на нашите предшественици, както успешен, така и неуспешен, заслужава внимание? Какви полезни разработки можем да възприемем? Какво трябва да имаме предвид, за да не повтаряме чужди грешки?

Виктор Василев: имаме истории за успех. Вече споменах РУСАЛ. Тази компания все още експлоатира съветското наследство, за съжаление. През последните месеци чувам, че тя проявява и хуманитарна активност в обществото. Тоест, тя работи не само за джоба си, но и в полза на обществото.

За африканците всеки руски бизнес, всяко руско присъствие, на първо място, представлява нашата страна. Трябва да приемем това и вероятно да се отнасяме към този момент по-отговорно.

Втората история на успеха е Nordgold. В Буркина Фасо работи от 2010 година. Той е в топ 3 по отношение на производството и правата върху депозитите сред добивните компании в страната. И някои местни жители знаят: те се отнасят положително, мечтаят да си намерят работа там. Те го смятат за много престижно. До един момент компанията активно работеше в обществото, изпълняваше някои проекти. Сега, доколкото разбрах, през последните няколко години, във връзка със смяна на ръководството или във връзка с карантината, компанията не се позиционира никъде, не работи с местните медии. Надявам се да има промяна към по-добро.

Тук, в Сенегал, използвам приложението Yango. В Камерун, Замбия, тя също е представена. Това означава, че руският бизнес работи тук от няколко години.

Те познават руския бизнес най-често от добрата страна. Но това не е достатъчно. Тук по принцип, каквато и сфера да вземете, средният руски бизнес има възможност да печели пари. Моят съвет към всички бизнесмени, които усещат нарастващата конкуренция в Русия или търсят нови проекти в чужбина, е да обърнат внимание на Африка. Всичко по принцип ще се купува. Цялата линия на нашата лека промишленост, хранително-вкусовата промишленост, нашата козметика…

Тук току-що започна да се появява сладолед от Вологда: виждам го по бензиностанциите. Молдовското вино се продава активно в много африкански страни. Но това е много малко досега. Това може да се дължи и на факта, че търговията на дребно, масовите вериги, принадлежат главно на французите и ливанците. Естествено, те се интересуват само от собствените си продукти.

В голям магазин, в "Ашан" или в друг, ти влизаш и виждаш, че 90% от продукцията е от Западна Европа, не е с най — добро качество, достатъчно скъпо е и няма алтернатива. Тук има някои местни производства, но те заемат десет процента от общия пазар на продукти. Това е много малко.

Ако се реши проблема с логистиката, тогава можете да започнете с продукти за дълго съхранение, консерви (месо, млечни продукти) — всичко това ще бъде възможно най-конкурентно, ще "отидете с гръм и трясък". Ако има проблеми с масовия търговец на дребно, тогава можете да отидете на някои местни пазари (те са много развити тук), на някои малки бази. Естествено, хората ще трябва да присъстват тук постоянно, които трябва да се занимават с работа на дребно на едро (а не само с доставка и разтоварване). Във всеки случай ще бъде изгодно.

Тук добавяме всякакви финтех проекти-успехът им е разбираем. Успехът на Яндекс е очевиден. Тук всички банкови приложения могат да бъдат успешни; приложения, свързани с микрокредитиране, доставка на храна и т. н.

Руският бизнес може спокойно да влезе — имаме компетенции за това. Ние сме на върха по отношение на развитието във всички тези области. Виждам само плюсовете. Проблемът може да е, че малко хора се интересуваха от африканския дневен ред. Видях това в моя канал: през първите две години имах около хиляда последователи. Сега, след срещата на върха "Русия-Африка", всичко това се промени.

И тук е важно каква помощ от страна на държавата може да има. Не става въпрос за финанси. Ако предприемачът се интересува, уверен е в бъдещата печалба, тогава той ще намери финансиране: или ще намери собствени средства, или ще привлече. Въпросът дори не е някакъв процент на лоялно кредитиране. Същността на проблема е непознаването на региона и логистиката. Логистичните проблеми са свързани, наред с други неща, със западните санкции. Никой не знае как да доставя продукти тук. Ясно е, че единственият евтин начин е морската доставка. И как, какво? Никой не работи целенасочено с това. Имаме отговорни структури за това - Търговско-промишлената палата, различни министерства, създадени са комисии за работа с Африка. Сега, ако те дадат готови логистични решения за малкия и средния бизнес: тук имате контейнер, тук имате застраховка, тук можете да доставите до такива точки... нашите стоки просто биха се изсипали тук в огромни количества. Не е толкова трудно за някое министерство да оправи цялата тази система. Защо това не се е случило досега? Имам само едно обяснение. Неглижирането и тромавостта на нашите служители. Надявам се, че нещо ще започне да се променя.

"Ридус": наскоро във вашия Телеграм-канал "Улыбаемся & Машем" имаше публикация за турските сериали в Африка. Това повдига въпроса за руските телевизионни сериали, които могат да представляват интерес за африканския зрител. Например, ние заснехме за нашата публика филмите "Турист", "Гранит" за " музикантите". Но беше възможно да се направи филм, например, за доброволци от африкански произход, участващи в СВО. Или сериал за тъмнокожия герой на Руската пролет в Донбас, за приключенията на човека, приличащ на Бенес Айо... разбира се, и благодатна тема е руският инструктор в Африка. Какво трябва да се направи, за да не се изпусне доброжелателната аудитория, да не пропусне благоприятния момент за влизане в Африка с интересни кинематографични теми?

Виктор Василиев: наистина ЧВК "Вагнер" е популярна тук сред обществените лидери, сред воините, сред военните. В същата Буркина Фасо има милиции, които наскоро получиха статут на официална част от армията. Те използват символиката на ЧВК" Вагнер", шеврони, емблеми. Огромен авторитет имат "музикантите".

И тук е важният момент: меката сила е прякото производно на твърдата сила. Ако човек има реална сила, това означава, че ще бъде възможно да играе и с мека сила. Ако няма реална сила, тогава можете да правите телевизионни сериали колкото искате, да създадете някаква "фабрика за мечти", но тя няма да бъде ефективна. Трябва да продължим да правим сериали и филми. Снимайте нови истории с участието на доброволци от Африка.

Тоест образът на руския воин-отчаян, жесток, но справедлив - е много търсен и актуален. Изискването за справедливост е налице. Руснаците се появиха-справедливостта се появи. Това се отнася за повечето африкански страни.

Всъщност имаме добри филми. Същите филми на Пригожин тук бяха дублирани на френски. Те просто трябва да се излъчват, да се организират специални филмови прожекции или улични прожекции. Тук например обичат спортните предавания на открито. Същото трябва да се направи и с киното. Да привикнат към руските филми. Тъй като публиката тук е консервативна, почти всички наши сериали и филми от последните няколко години ще дойдат с гръм и трясък. Трябва да се положат минимални усилия. Първо, да се преведат всички тези филми. Второ, да се разработи система за тяхното популяризиране с местни блогъри. И буквално да се направи на улицата. Няма нищо по-ефективно от мобилните улични кина.

В Банги имахме мрежа от филми, преведени на френски. Най-популярен беше филмът "Легенда 17" за Харламов. Имаше отделни негови прожекции, когато се събираха повече 2 хиляди души. Но трябва да разберете, че ако всичко е развито в столицата, то регионите са спряли в 80-те. За тях идеалният формат са такива мобилни кина.

"Ридус": какви други опции за мека сила е препоръчително да се предложат? И обратно, какво от нашите усилия в това отношение отива в напразно, и са безсмислена загуба на ресурс?

Виктор Василиев: Ето нашите колеги в медийната работилница, африканците често се смеят на нашите Руски домове, където се опитват да реализират някои истории в съответствие с запознаването с руските традиции: някои мъниста, кръгли танци, балалайки... Просто някакъв тих ужас! Те се опитват да го донесат на африканска земя! Всичко това е ненужно, безсмислено.

За хуманитарните неща, сред историите за успех, вероятно си струва да се отбележи Санкт-Петербургският университет. Те стартираха поредица от безплатни курсове по руски език, онлайн платформа за преподаване на различни езици на френски. Провеждат се някои междууниверситетски обмени. Освен това е предвидена възможност (сега това е изолиран случай, но след година-две това вече ще бъде масова история) командировки за специалисти за два или три месеца за провеждане на интензивни образователни дейности за местни ученици, студенти, за обмен с колеги от същите университети. Това е готино и ефективно. Добре е, че в това участват най-добрите университети. Нашите силни страни трябва да се използват, а не да се опитваме да се занимаваме с игра на балалайки.

Аз самият работя с училища. Имаме цялостна стратегия, холистична програма, с определен пълнеж — как да работим с училищата. Отчасти подобни неща вече се реализират от Руския дом в Уагадугу в Буркина Фасо. Надявам се, че те ще излъчват своя опит в други страни. Доколкото знам, те планират откриването на Руски дом в Бурунди.

Това е интересно и ефективно — набор от спортни, образователни, културни събития, на училищни площадки. Всички тези дейности не изискват значителни разходи. Територията се нуждае от един координатор, който може да събере някакъв екип около себе си от активни местни жители. По отношение на оборудването това е лаптоп, проектор, минимални високоговорители... всичко. Това е мобилен комплекс-можете да го използвате в училище, на улицата, на публични събития.

Евгений Пригожин например проведе състезания за деца. Но това вече бяха много по-скъпи събития. Победителите в тези състезания отидоха в детския лагер "Артек". Включително, като насърчителна мярка, те дадоха такава възможност на децата на длъжностни лица и децата на бойци. Но това не е важно. Важно е с какви впечатления са се върнали тези деца. Това естествено работи. Такива обмени трябва да станат по-масови.

"Рийд": не за първи път в нашите публикации за Африка се фокусираме върху факта, че образованието е една от приоритетните области. Нека направим повече конкретика. Къде могат да намерят приложение руските учители (включително в пенсионна възраст)? Да дойдеш в Африка за три месеца, за шест месеца и да работиш? Колко отворен е този коридор от възможности?

Виктор Василиев: има нашата история на успеха, има големи образователни центрове в самата Африка. Има Санктпетербургския университет, който работи с много страни. Не знам колко подобни начинания имат. Може би около две дузини.

Аз също се заех с организирането на безплатни курсове за обучение. Има интерес, поне на думи, от местните студенти. Това е благодарна публика. С учениците е по-трудно: родителите им трябва да бъдат привлечени.

Университетът в Санкт-Петербург има определена програма и бюджет, където е предвидено, че младите учители могат да отидат на дълго бизнес пътуване до такова място. Ние сме част от частна инициатива. Организатори са местната Студентска асоциация. Санктпетербургският университет ни дава тази възможност-получаване на образование. И той може да изпрати в командировка с настаняване, с добро заплащане и самия учител.

Всъщност Африка е предимно за младите хора. Защото е трудно за възрастните хора да понасят както битовите трудности, така и полетите. За да стигнете до същия Дакар, трябва да направите две или три прекачвания. И младите хора се интересуват преди всичко от паричната мотивация и въпросът за ново необичайно преживяване. Университетът в Санктpетербург има както кадрови потенциал, така и финансови възможности. Това е основното.

И други университети имат възможности за изпълнение на такива проекти. Проектите са малки, но въпреки това вече ще имаме някакъв пул, цял кадрови слой учители, които са идвали тук, усетили са Африка, работили са в нея. Във всеки случай той ще ни бъде полезен в бъдеще за изпълнението на някои образователни програми и т. н.

"Ридус": какво можете да кажете за особеностите на здравеопазването? Вече има шаблонна представа, че ако си Африка има опасност от местни болести?

Виктор Василев: Тук всичко не е толкова лошо, от една страна. Вие посещавате аптека повече или по-малко голяма и виждате редица лекарства, които са в санкционния списък в Русия. Ясно е, че това е скъпо за много местни жители, но като цяло, ако се преведе в долари, цените са доста достъпни.

Различните държави имат различни здравни системи. В Уагадугу системата е общоприета, класическа медицина. Има държавни клиники, има частно-държавни. Има програми, които се финансират. Французите напуснаха, но останаха американци, японци, германци. Има кой да изпълнява различни програми. Включително известните генетично модифицирани комари на Бил Гейтс (за които говорихме подробно в първата част на интервюто).

Но в същото време има система от традиционна медицина — това, което в Русия се нарича фитотерапия. В Африка билколечението е най-развито и обхватът на техните познания и прилагане на уменията на традиционната медицина е много широк. Това са различни операции и хиропрактори. Диабетите и други сложни заболявания се лекуват тук с традиционна медицина. Тоест, това е комплекс от психофизични ефекти, вариращи от билкови техники, баене, масажи... всичко това работи ефективно. И всичко това е достъпно за населението, струва малко пари. И такава дейност на традиционните лекари-лечители е сертифицирана. Тоест има държавен контрол. Това не е някакво вуду. Това не са шарлатани, които извършват церемония. Това наистина е лекар, който получава сертификат след проверки в Министерството на здравеопазването и възможност за предоставяне на тези услуги.

Аз самият бях свидетел. Детет беше с двойна фрактура. Показах на руските лекари рентгеновата му снимка. Те не можаха да разберат как изобщо може да се лекува с традиционна медицина. Въпреки това, хиропракторът му направи някои налагания с билки... система за лечение имаше и след две седмици фрактурата на детето успешно срасна.

"Ридус": какво можем да предложим като доабвка към тази традиционна медицина?

Виктор Василев: нашето Министерство на извънредните ситуации има богат опит в ликвидирането на природни бедствия. Африканците естествено се нуждаят от това. Те периодично имат някакви природни бедствия.

И вторият момент са епидемиите. За това също се говори. Особено в Западна Африка. Тя е източник на повечето нови болести и епидемии. Най-голям е броят на пострадалите. Известни епидемии-жълта треска, Ебола - всички те идват оттук. Русия има богат опит в борбата с маларията и с други епидемии, известни от началото на 20 век.

През ноември миналата година пристигна делегация от наши лекари, включително военни. Придружих ги до Уагадугу. Те наистина имат какво да споделят. Те обсъдиха възможността за разполагане на Военноморска болница за борба с епидемията от жълта треска. Това беше официално двудневно посещение. Нашите лекари донесоха известно количество реагенти и се случи някакъв обмен на мнения. Това посещение беше обсъждано по-късно в Буркина Фасо, вероятно в продължение на месец. Всички писаха за това. Получи се много популярно представяне. И с това може да се работи.

"Ридус": какви препоръки бихте могли да дадете на сънародниците ни, които планират да останат в Африка по-дълго, а не само по време на ваканцията си? Какви истории за успех могат да бъдат полезни за тези, които са решили да повторят нечий опит, готови за собствените си начинания?

Виктор Василев: засега има малко такива истории. Имам няколко познати, които дойдоха в Африка целенасочено да си вземат жена. Темата е токсична (в Русия не я харесваме много). Мисля, че е перспективна. Американците или германците отиват за филипинки. А французите, по-специално консервативно настроените, които разбират, че е невъзможно да се създаде семейство със съвременна френска жена, отдавна, в продължение на 20-30 години, избират жени от Африка. Те създават доста щастливи бракове, включително многодетни. Отдавна наблюдавам такива семейства.

Това важи и за руската младеж. Целенасочено момчетата идват тук. Най-вече в Кения, защото е светска страна, с християнски корени и традиции. Кенийките са доста симпатични, близки до нас ментално. Те избират кенийка, младо, красиво момиче, водят я в Русия, създават семейство. И тези процеси, такъв вид туризъм ще продължат да се развиват.

Самият туризъм в Африка е доста млад (без Египе). Занзибар, Мавриций, Мароко сравнително наскоро открихме за себе си. Някои от руснаците вече започват бизнес начинания на място. Младите хора говорят английски. Владеят и местните езици. Те отварят собствен бизнес, включително в областта на туризма. Наскоро чух за младо момче, което отворило собствен салон за красота в Банги. След туристите идва това…

"Ридус": ... приложен интерес към Африка.

Виктор Василиев: хората идват, харесват местоположението само по себе си. Те започват да се чудят дали да опитат да направят нещо. И отварят малкия си бизнес.

В Африка има отлични  климатични места, където 12 месеца в годината е +25-30 градуса. Това привлича, разбира се. Африка обаче е скъпа. На първо място, това е свързано с логистиката. Самият полет е скъп. И продуктите, стоките от първа необходимост — предимно вносни и скъпи. И не всеки е готов за прехода към някаква чисто местна кухня.

IT-специалистите, особено тези, които са свързани с банковата сфера (и цялата тази сфера в Африка нараства в геометрическа прогресия), с познания по английски език могат да си намерят работа. Дори тук в Дакар не познавам особено никого, но въпреки това вече се натъкнах на две руски момичета, които дойдоха, научиха френски от нулата, работят в банковия сектор…

Примери има. Те ще стават все повече. Африка няма да стане масова. Това не е Турция, която е сравнително близко. Изборът не е за всички. Но за тези, които гравитират към Черния континент, които имат хобита (фотография, пътуване), за хора, склонни към приключения, този избор вероятно е оптимален.

Отделен слой са хората, свързани с геоложки проучвания, добив. Това е изключително търсено тук.

Многократно съм срещал имигранти от бившия СССР, свързани с добива на злато, с добива на диаманти, включително в сиви схеми. Вероятно, на първо място, това е възможност за печалба. Но те също са влюбени в Африка. Мнозина по-късно създават семейства тук, остават.

Има хора, които дори не заради политиката, но независимо от нея, търсят други места, водят такъв начин на живот. Те трябва да разгледат Африка. Тук, ако разберат, че човек е от Русия, веднага е в благоприятна среда. Веднага говорим за Владимир Путин. Това е много неприятно място за опозиционно настроените руснаци. А за всички останали ... тук сме обичани. Поне външно-максимална доброжелателност. Може би дори в настоящата ситуация, както никъде другаде по света, ние сме добре дошли тук. Хората са толкова приветливи.

В днешната ситуация Африка е най-подходящото място за релокация.

И ако някой има практически въпроси, винаги можете да се свържете с мен за съвет. Обратната връзка е в канала.

https://www.ridus.ru/myagkaya-sila---proizvodnaya-zhestkoj-sily---kak-rossiya-dejstvuet-v-afrike-430387.html

ivanov

Related Articles

Close
Close

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.

Close

Close