Паметта на светия праведник Фьодор Ушаков почетоха на нос Калиакра

Паметта на светия праведник Фьодор Ушаков почетоха на нос Калиакра

Паметта на светия праведник Фьодор Ушаков почетоха на нос Калиакра

На 7 август 2022 година ръчно изработена икона на светия войн Фьодор Ушаков достигна до местата на военния подвиг на Адмирала на Руския флот – легендарния нос Калиакра, където руския пълководец е удържал една от своите най-знаменити победи над турския флот и по този начин е установил руското господство над Черно море.

Подаръка беше приет от свещеника на Българската Православна църква архимандрит Методий – удивителен човек и ярък православен сподвижник. Той е дарил своя дом на църквата и строи на нос Калиакра манастир на святата великомъченица Екатерина.

„Символично е, че именно на Калиакра е дошла първата икона на нашата православна мисия и е удивително, че е пристигнала в България в деня на великата победа на Фьодор Ушаков, която е била преди 230 години. Битката при Калиакра се е случила на 11 август (31 юли по стар стил) 1791 година“, - се казва на сайта на мисията.

Трудно е да се опише победата на ескадрата на Ушаков при Калиакра. Ако говорим за тази война, то може да я сравним с победоносната атака срещу турската крепост Измаил, където се е отличил друг военен герой от това време – Александър Суворов.

Тези две победи –сухопътната и морската са били ключови. Именно те са склонили султана да моли за мир: в столицата на османците на фона на успеха на руското оръжие са се страхували от появата на „северняците“ по бреговете на Босфора, да не превземат Константинопол (Истанбул).

В памет на тази битка, преди 15 години, на 11 август 2006 година, в България на нос Калиакра беше издигнат 8-метров паметник на Фьодор Ушаков. В страната смятат сражението около Калиакра за предвестник на освобождението на Балканите от османско иго. Което се случва почти век по-късно – вече по времето на друга война.

Специалната военна операция в Украйна започна в деня на памет на светия Фьодор Ушаков – 24 февруари. Адмирала на Руския Флот, праведния Фьодор Фьодорович Ушаков е свят покровител на руското войнство сега и завинаги.

Иконата е предадена за поклонение в Храма св. Петър и Павел в рамките на Програмата на Правителството на Москва за предаване на църковни предмети в православните храмове зад пределите на Русия.

https://vvesti.com/pamyat/pamat-svatogo-pravednogo-fedora-usakova-poctili-v-kaliakrii

ivanov

Related Articles

Leave a Reply

Close
Close

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.

Close

Close