Ден на паметта и скръбта в България

Ден на паметта и скръбта в България

Ден на паметта и скръбта в България

В нощта на 22 юни - 80-годишнината от началото на Великата отечествена война, пред паметника на Съветската армия в София бяха запалени свещи в памет на съветските воини, освободили света от фашизма. Паметта на загиналите беше почетена с минута мълчание. В мемориалната акция “Свещ на паметта“ взеха участие ръководителят на руската дипломатическа мисия Елеонора Митрофанова, служители на руското посолство в България и Руския дом в София, ръководителят на представителството на Россотрудничество Олга Широкова, Сдружението на русофилите в България, руски сънародници начело с председателя на федерацията „Съюз на сънародниците“ Марина Дадикозян, членове на Съюза на българските журналисти, Българския антифашистки съюз, форума „България-Русия“, Сдружението на русофилите в България, на обществените организации „Нощни вълци-София“ и „Доброволци на победата“.
В София на 22 юни - в Деня на памет и скръб - бяха поднесени цветя и венци пред паметника на Съветската армия и братската могила на съветските воини. На церемонията присъстваха посланиците на Русия, Армения, Беларус, Казахстан, Палестина, представители на Руския дом в София, председателя на Сдружението на русофилите в България Младен Иванов, представители на политически партии и обществени организации, дипломати, руски сънародници, български граждани.
В Деня на Паметта и Скръбта Посланикът на Русия в България Елеонора Митрофанова, дипломати на Посолството и представители на българската общественост посетиха Централното гробище в Пловдив, където беше отслужена лития и бяха положени венци и цветя на гробове на съветски войници. По време на визита главата на руската дипломатическа мисия направи и пътуване до прочутия Бачковски манастир, където проведе среща с Пловдивския митрополит Николай и епископ Сионий, игумен на Бачковския и Троянския манастир.
Благодарим на Почетния консул на Русия в Пловдив Георги Гергов за помощта в организирацията на възпоменателните мероприятия.
Дипломати на Посолството на Русия в България положиха цветя на обелиска в с. Казичене, Софийска област. На това място през септември 1944 г. жители на българската столица посрещат войници на Червената Армия, освободили Европа. До края на войната оставаха още осем месеца.

ivanov

Related Articles

Leave a Reply

Close
Close

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.

Close

Close