Преди 75 години са възстановени дипломатическите отношения между СССР и България

Преди 75 години са възстановени дипломатическите отношения между СССР и България

Преди 75 години са възстановени дипломатическите отношения между СССР и България

Преди 75 години са възстановени дипломатическите отношения между СССР и България. Събитието се е случило в резултат на писма между заместителя на Председателя на Съюзната контролна комисия в България и председателя на Министерски съвет на България от 14 и 16 август 1945 година.

В резултат на успеха на Яшко-Кишиневската операция през септември месец 1944 година Червената армия е приближила границите на България. До този момент Съветския Съюз нееднократно е изисквал от властите на България да предприемат мерки за прекратяване на използването на територията на страната от хитлеристите (последното такова предупреждение е направено на 30 август). Въпреки това българското правителство не е изпълнило съветските изисквания и е подсигурило на отстъпващите хитлеровски части коридор в Югославия. В тази условия на 5 септември СССР е бил принуден да обяви война на България.

На 8 септември войските на 3-ти Украински фронт преминават румънско-българската граница, освобождават град Русе и Варна. По пътя си Червената армия не среща никаква съпротива, населението посреща бойците и с цветя. През този ден в София започва антифашистко въстание , в резултат на което на 9 септември властта в страната преминава към патриотическия Отечествен фронт. Новото правителство незабавно обявява война на нацистка Германия. В редиците на антихитлеристката коалиция българските войници рамо до рамо с Червената Армия участват в боевете против хитлеристите за освобождението на Югославия, Унгария и Австрия.

За руско-българските отношения:
https://www.mid.ru/ru/maps/bg/?currentpage=main-country
https://bulgaria.mid.ru/istoria-diplomaticeskih-otnosenij

ivanov

Related Articles

3 Comments

  1. Установленные по Брест-Литовскому договору (3 марта 1918 г.) дипотношения фактически не осуществлялись. Формально, правда, в РСФСР некоторое время находился глава специальной миссии Болгарии С.Чапрашиков, успевший вручить верительные грамоты Я.М.Свердлову. 13 ноября 1918 г. решением ВЦИК Брестский договор и все вытекающие из него соглашения были аннулированы. Дипотношения между СССР и Болгарией были установлены в 1934 г. на уровне миссий (обмен телеграммами между министром иностранных дел Болгарии и наркомом иностранных дел СССР от 11 и 23 июля 1934 г.).

  2. Дипотношения были восстановлены путем обмена письмами между заместителем Председателя Союзной контрольной комиссии в Болгарии и председателем Совета Министров Болгарии от 14 и 16 августа 1945 г. 23 октября 1991 г. в Москве подписан Протокол об установлении дипломатических отношений между РСФСР и Болгарией. Однако содержащиеся в Протоколе договоренности не получили развития. Стороны диппредставительствами не обменивались, а интересы России в Болгарии представляло посольство СССР.

Leave a Reply

Close
Close

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.

Close

Close