Руски икономически университет Г. В. Плеханов

Руски икономически университет Г. В. Плеханов

Руски икономически университет Г. В. Плеханов

Руският икономически университет "Г. В. Плеханов" (РЕУ Г. В. Плеханов, на английски Plekhanov Russian University of Economics) е основан през 1907 година. В продължение на повече от 100 години университета винаги е бил тясно свързан с националната икономика: развитие на търговията и технологиите на хранителната промишленост в началото на ХХ век, а след това с ръста на кооперативното движение, създаването на държавната икономическа статистика и системата за планиране, икономическата реформа в периода 1965-1970 г., макроикономическите и производствените проучвания през 80-те години, насърчаването на изграждането на пазарните структури през 90-те години. Научната школа на университета (академиците Л. Абалкин, А. Аганбегян, В. Маевский, Л. Гринберг, В. Макаров, П. Бунич, В. Ивантер, В. Кулешов, член-кореспондента на Р.Грийнбърг) дълго време е била в основата на академичната икономическа общност на Русия. Високата практическа насоченост на образованието и връзката му с реалностите на икономическата ситуация в страната и чужбина дават уникалната характеристика на университета. През периода 2012-2015 г. към университета се присъединяват Саратовският държавен социално-икономически университет, Руският държавен търговско-икономически университет и Московският държавен университет по икономика, статистика и информатика.

В момента в РЕУ Г. В. Плеханов обучението се осъществява в целия спектър от образователни програми: от средното общо образование до обучението на аспиранти и докторанти. Обучението в РЕУ се осъществява в Москва и в още 22 филиала, разположени в градовете на Руската федерация и в чужбина.​ В РЕУ в програмите за висше образование се обучават  над 50 000 студенти и 780 аспиранти, работят 2 500 преподаватели, а в главното здание на университета– повече от 20 000 студенти и 580 аспиранти, там работят 1200 преподаватели. В РЕУ по програмите за средно - професионално образование се обучават 8 400 студенти и работят над 400 преподаватели, а в главното здание на университета – 3 500 студенти и 150 преподаватели.​​ Привличането на висококвалифицирани преподавателите, разработването и внедряването на иновативни образователни програми, включително и програмата за двойна и тройна диплома с водещи чуждестранни университети, както и използването на съвременни образователни технологии осигуряват обучението на висококвалифицирани специалисти, търсени в Русия и по целия свят.

От 2012 г. РЕУ е включен в световната класация на университетите QS World University Rankings. През последните две години РЭУ подобрява своите позиции в регионалните класации (QS University Rankings: BRICS, QS University Rankings: Emerging Europe & Central Asia), в международната интернет-класацията на Webometrics, Алекса, 4ICU. От 2015 г.REU предоставя информация за участие в класацията на The WUR.

Международни акредитации на Г. В. Плеханов от:

  • Европейският съвет за бизнес образование - European Council for Business Education (ECBE).
  • Международната асоциация на програмите MBA - Association of MBAs.
  • Британският Кралският институт за маркетинг - The Chartered Institute of Marketing (CIM).
  • Британският Кралски институт на специалистите по управление на счетоводството - Chartered Institute of Management Accountants (CIMA).
  • Европейската организация за качество - European Organization for Quality (EOQ).

Студентите ор РЕУ Г. В. Плеханов имат възможност да получат двойна и трина диплома в рамките на съвместни международни образователни програми. В този проект участват повече от 14 ВУЗ-а от различни страни на света, включително от Германия, Франция, Холандия, Австрия.

Университета представлява голям интерес за чуждестранните студенти, които желаят по-задълбочено да изучат икономиката на Русия. ВУЗ-а предоставя възможност да се изучат най-важните икономически процеси, да се установят необходимите бизнес-контакти с Русия.

Според рейтинговата агенция QS, РЕУ е в топ 10 на московските висши учебни заведения с най-висок резултат за приемане през 2014 г., както и в топ 100 на най-добрите университети в страните от BRICS.

През 2018 г. РЕУ им Г. В. Плеханов влезе в Топ 20 на списъка на Forbes.

Източник: https://www.rea.ru/ru/Pages/About.aspx

ivanov

Related Articles

Leave a Reply

Close
Close

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.

Close

Close