Путин одобри издаването на генетически паспорти за граждани на Руската Федерация

Путин одобри издаването на генетически паспорти за граждани на Руската Федерация

Путин одобри издаването на генетически паспорти за граждани на Руската Федерация

През 2025 година гражданите на Руската Федерация могат да получат генетически паспорти. Това ще помогне да бъдат защитени от биологическа и химическа заплаха, изхождайки от основите на държавната политика в областта на биологичната безопасност, одобрена от президента.

За създаването на генетически паспорти за граждани на Русия до 2025 година се говори в президентският указ ​«Относно основите на държавната политика на Руската Федерация в областта на поддържането на химическа и билогическа безопасност». Владимир Путин го подписа в през месец март 2019 година.

В документа има две положения, които касаят появяването на генетически паспорти в Русия: първо, за мониторинга на химическите и биологичните рискове е необходимо «осъществяване на генетическа паспортизация на населението с отчитане на правовите основи за защита на данните за персоналния геном на човека и формиране на генетичния профил на населението»; второ, предполага се създаването на «условия за провеждане на генетическа паспортизация на населението, развитието на технологиите на скрийнинга на генофонда на човека, животните и растенията».

Формирането на държавната политика в областта на осигуряването на химическа и билогическа безопасност и с контрола за нейната реализация ще се заеме Съвета за сигурност, се разбира от документа. Плана за реализацията на тази политика предстои да се утвърди от правителството.

Подробно на РБК:
https://www.rbc.ru/society/09/04/2019/5ca72ca29a7947fd6d24a96f?from=from_main

ivanov

Related Articles

Leave a Reply

Close
Close

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.

Close

Close