Патриарх Кирилл. Биография

Патриарх Кирилл. Биография

Патриарх Кирилл. Биография

Дата на раждане: 20 ноември 1946 г. Място на раждане: Ленинград, СССР.

Детство и младост

Владимир Гундяев се е родил на 20 ноември 1946 г. в Ленинград в семейството на главния механик на завода Калинин. Майката му цял живот е била учител по немски език, а през послените си години се е занимавала с домашното стопанство.

Трябва да отбележим, че цялото семейство Гундяеви са били набожни и винаги са били тясно свързани с религията: дядо му по бащина линия не е един път е бил изпращан в затвора за религиозна дейност. По-големият му брат Николай е почетен настоятел на Преображенския събор в Санкт-Петербург, а по-малката му сестра Елена работи като директор в православна гимназия.

Владимир Гундяев е завършил осем класа в училище №2, като през последните години в училище е работил като техник-картограф в Ленинградската комплексна геологическа експедиция към Северо-Западното геологическо управление.

Религиозна дейност

След завършването на средно учлище през 1965 г. Владимир е постъпил във Висшата духовна семинария, а след това в Ленинградската духовна академия, която е завършил с отличие със степен кандидат по богословие.

През 1969 ггодина Владимир Гундяев е постриган в монашество, където е наречен с името Кирилл. От този момент нататък е започнал нов етап в живота на бъдещия Патриарх на цяла Русия. Много се е трудил: преподавал е, бил е помощник на инспектора за духовните училища в Ленинград и класен ръководител. Изпълнявал е длъжността секретар на Никодим - митрополит Ленинградски и Новгородски.

От есента на 1971 г. Кирилл е получил сан архимандрит. През тази година той е станал и представител на Московския Патриархат в Женева, където се провежда Световния съвет на църквите.

През 1974 г. на 28-годиншна възраст е получил длъжността ректор на Ленинградската духовна академия и семинария. Там Владимир е създал регентски клас за момичета, с цел подготовка на ръководители за църковните хорове, а също е водил уроци и по физическа култура. Малко след това е станал еписком Виборгски.

През 1991 година с указ на Патриарх Алексей II е получил митрополитски сан. От този момент нататък все повече е започнал да участва в обеществени дейности.

Обществена дейност

През април 1994 година по  «Първи канал» на руската телевизия са започнали да показват религиозно-просветителската програма  «Словото на Пастира» в която митрополит Кирилл е излагал нравствените и вероучителни принципи на Църквата, а също е изказвал своето мнение по повод на някои събития по света и в Църквата. Програмата се излъчва и до момента.

Тогава Кирилл е започнал да се занимава с разработването на коцепцията на Руската православна църква в сфевата на църковно-държавните отношения. Резултат от неговата работа е приемането през 2000 година на "Основи на социалната концепция на РПЦ"

Митрополит Кирилл многократно е участвал в състава на различни консултативни групи, участвал е в решаването на въпроси свързани с Чечня, взимал е участие в организирането на различни културни мероприятия, в това число и на празненствата по случай съществуването на християнството 2000 години, участвал е в мероприяти в чужбина.

Благодарение на митрополит Кирилл се е осъществило обединяване на Руската Православна Църква с енориите зад граница, а също са били стабилизирани отношенията на РПЦ с Ватикана.

Патриаршество

През 2008 година почива Патриарха Московски и на цяла Русия Алексей II. След година митрополит Кирилл е избран за Патриарх Московски и на цяла Русия. Избора е бил проведен чрез гласуване, на което Кирилл взима 75% от гласовете.

Президента на Русия Дмитрий Медведев е поздравил Патриарх Кирилл с избирането му по телефона. Също така по време на разговора президента е изразил надежа за по-нататъшното развитие на диалога между РПЦ и държавата.

Патриарх Кирилл е награден с множество ордени, при това не само с религиозни, но и с държавни. Освен това той е удостоен с многочислени награди на премии от обществени организации. Явява се автор на голямо количество публикации и книги, а също така участва в политическите процеси и се занимава с организирането на различни благотворителни проекти.

ivanov

Related Articles

Leave a Reply

Close
Close

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.

Close

Close