На 29 ноември 1941 г. нацистките изверги екзекутират съветската партизанка Зоя Космодемянская

На 29 ноември 1941 г. нацистките изверги екзекутират съветската партизанка Зоя Космодемянская

На 29 ноември 1941 г. нацистките изверги екзекутират съветската партизанка Зоя Космодемянская

На 29 ноември 1941 г. нацистките палачи екзекутират съветската партизанка Зоя Космодемянская, първата жена, получила званието Герой на Съветския съюз (посмъртно) по време на Великата отечествена война. Тя е била само на 18.
Зоя Космодемянская доброволно отива на фронта, когато е още ученичка. Скоро тя е изпратена в диверсионно-разузнавателна група, подчинена на щаба на Западния фронт. Почти веднага Зоя започва да помага при правенето на минни полета в околностите на Волоколамск.
На 18 ноември на командирите на диверсионните групи е заповядано да изгорят 10 села в Московска област в нацисткия тил, включително Петришчево в район Верейски в Московска област. Зоя е част от групата, тръгнала към селото. Тя успява да подпали три къщи в Петришчево, които били използвани от нашествениците. Докато се готви да запали поредната къща, тя е пленена от нацистите.
Въпреки изтезанията и мъченията, Зоя не предава никого от другарите си, не дава номера на подразделението си или каквато и да било друга информация, която тогава е била военна тайна. Дори не им казва името си, а по време на разпита съобщава, че се казва Таня.
Нацистите решават да обесят Зоя пред цялото село, за да сплашат местните жители. Екзекуцията е извършена на 29 ноември 1941 година. Стоейки там с примка, хвърлена на врата, Зоя извиква към враговете си: „Радвам се, че умирам за народа си ... Не съм сама, има двеста милиона като мен и вие не можете да обесите всички.“ Нейните палачи записват щателно цялата процедура и правят снимки. По-късно те са намерени у войник от Вермахта, загинал близо до Смоленск. Още цял месец нацистите оставили тялото на Зоя, окачено на примката, и го осквернили.
Военният кореспондент Пьотр Лидов научава за трагичната смърт на разузнавачката от местните жители и публикува статията „Таня“ в „Правда“ на 27 януари 1942 г. Скоро е установена самоличността на Таня. Историята за подвига на Зоя Космодемянская предизвиква широка обществена реакция. Момичето става национален герой и пример за патриотизъм.
На 16 февруари 1942 г. Зоя Космодемянская получава посмъртно званието Герой на Съветския съюз. В нейна чест са наречени улици в различни градове; на Минската автострада край Петришчево е издигнат неин паметник.

ivanov

Related Articles

1 Comments

  1. декември 22, 2020 at 03:07

    В эпоху наполеоновских войн партизанами именовали военнослужащих регулярной армии в неприятельском тылу. Но ко времени Великой Отечественной войны смысл слова поменялся: оно стало обозначать гражданских жителей оккупированных территорий, взявшихся за оружие по собственному выбору. Зоя Космодемьянская никакой партизанкой не была, – заявила в интервью военно-историческому сайту Чтобы помнили ветеран фронтовой разведки Александра Федулина. – Она являлась красноармейцем диверсионной бригады, которой руководил легендарный Артур Карлович Спрогис. В 1941 году он сформировал особую воинскую часть № 9903 для проведения диверсионных действий в тылу вражеских войск. Ее основу составили добровольцы из комсомольских организаций Москвы и Подмосковья. В октябре 1941 года мы учились в одной группе с Зоей Космодемьянской. В ноябре я была ранена, а когда вернулась из госпиталя, узнала трагическую весть о мученической смерти Зои .

Leave a Reply

Close
Close

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.

Close

Close