На 22 септември България празнува своята Независимост

На 22 септември България празнува своята Независимост

На 22 септември България празнува своята Независимост

Деня на независимостта на България се отбелязва на 22 септември. Една от най-важните дати в новата българска история. Независимостта на България е провъзгласена от цар Фердинанд на 22 септември 1908 година с Манифест. От този момент страната вече е царство, а не княжество.

Предистория

След подписването на Берлинския договор през 1878 година, Княжество България е било васал на Османската империя. Това сериозно е забавяло икономическото развитие на страната и силно е ограничавало възможностите, които са се предоставяли от международните отношения. Съглашенията са задължавали българското княжество да спазват режим, който е установен от Османската империя.

Това дава преференции по отношение на вноса на европейски промишлени товари, което е поставяло българското вътрешно производство в изключително тежко положение.

След присъединяването на Източна Румелия с Княжество България усилията на българския политически елит са били насочени към провъзгласяването на независимост.

Условията за провъзгласяване на независимост на българската държава в началото на 20 век са били много благоприятни. През лятото на 1908 година революцията в Османската империя завършва с успех за реформаторите.

Австро-Унгария, една от великите сили, която е поставила в действие Берлинския договор се е готвила да го наруши, след като анексира две провинции в Босна и Херцеговина.

Ето защо българският княз Фердинанд се обръща непосредствено към императора Франц-Йосиф за да координира действията си с Австро-Унгария, която е обявила за анексията на Босна и Херцеговина на 20 септември.

Два дни по-късно е провъзгласена независимостта на България, страната започва да се нарича царство, а нейният владетел е станал цар. Във Велико Търново в Църквата св. Четиридесет мъченици княз Фердинанд прочита манифест за провъзгласяване на независимостта и се моли за процветяванетто на българската държава.

След това премиер-министъра Александър Малинов отново прочита манифеста на историческия хълм Царевец във Велико Търново пред събралите се хора.

Деня на независимостта на България е обявен за официален празник от българския парламент на 10 септември 1998 година.

https://nashabolgaria.ru/istoriya-bolgarii/den-nezavisimosti-bolgarii.html

ivanov

Related Articles

1 Comments

  1. октомври 31, 2020 at 14:35

    Провозглашение независимости произошло 22 сентября 1908 года, когда болгарский князь Фердинанд I зачитал в городе Велико-Тырново в церкви Сорока мучеников «Манифест о Независимости Болгарии». До объявления независимости Болгарское княжество формально являлось вассалом Османской империи и во всех внешнеполитических актах просило одобрения турецкого султана. Независимая Болгария стала именоваться Болгарским царством.

Leave a Reply

Close
Close

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.

Close

Close