Най-високите паметници в Москва

Най-високите паметници в Москва

Най-високите паметници в Москва

До революцията в провинциална Москва мащабните монументални скулптури са били къде-къде по-малки отколкото в столичния Санкт-Петербург. Паметника на Минин и Пожарски е бил един от най-големите дореволюционни монументи в Москва и е висок едва 7,5 метра. Реално големите паметници започват да се появяват в Москва след 1917 година.

Работника и селянката

Дата на създаване: 1939
Автор: Вера Мухина
Височина с постамента: 58 метров

Знаменитата скулптура на Вера Мухина е еталон на социалистическото изкуство - украсявала е съветският павильон на Международната изложба в Париж през 1937 година. След завръщането му в СССР скулптурата е трябвало да завърши фасадата на Рибинския ВЕЦ, но строителните работи още не са били завършени и паметника е бил поставен на входа на ВСХВ (сега ВДНХ) през 1939 година.

Монумент «Покорителите на космоса»

Дата на създаване: 1964
Автори: Александър Колчин, Михаил Барщ, Лев Щипакин, Андрей Файдъш-Крандиевский
Височина с постамента: 107 метров

След соцреализма е дошъл съветският модернозъм - стил, в който са увековечени подвизите на първите космонавти. «Ракетата», която е монтирана на входа на ВДНХ е един от най-големите паметници в града. Сега в постамента се намира Музея на космонавтиката, където може да се научи историята за покоряването на космоса - от чертежите на Циолковски до съвремените космически станции.

Паметника на Юрий Гагарин

Дата на създаване: 1980
Автор: Павел Бондаренко
Височина с постамента: 42,5 метра

За Олимпиадата през 1980 година на Ленински проспект е издигнат паметника на Юрий Гагарин. На това място монумента се появява неслучайно: по Ленински проспект Гагарин е пътувал от летище Внуково за да прочете доклад за първия полет в космоса в сградата на ЦК на КПСС на Стария площад

Дружба завинаги

Дата на създаване: 1983
Автор: Зураб Церетели
Височина с постамента: 42 метра

Името на Зураб Церетели се асоциира с монументалните скулптури в Москва през 90-те години и в периода от началото на 2000 година. Но малко хора знаят за първия паметник на скулптура в Москва, който е построен още по времето на СССР. Това е монумента «Дружба завинаги», който напомня за 200-годишния период на прехода на Грузия към протекторат от Русия. Колоната, на която има букви на грузински и на руски език се е появила на Тишинка неслучайно: в този район до XIX век се е намирала Грузинското поселение.

Монумента на победата на Поклонния хълм

Дата на създаване: 1995
Автор: Зураб Церетели
Височина с постамента: 142 метра

Паметника е бил построен в средата на 90-те години, когато Церетели е станал главен майстор на монументалните скулптури в града. Монумента, който влиза в състава на Мемориалния комплекс на Победата се явява най-високият паметник на Русия. На обелиска във вид на триъгълен щит е разположена скулптурна група: богинята Нике и два амура. Монумента е нестандартен по форма и размери, ето защо за да се наблюдава неговото състояние са построили специален център, който се намира вътре в хълма под паметника.

Паметник «В чест на 300-годишнината от създаването на руския флот»

Дата на създаване: 1997
Автор: Зураб Церетели
Височина с постамента: 98 метров

Паметника на Петър Велики е най-известната и спорна творба на Зураб Церетели. Това е заради мястото и размера на паметника: той е поставен през 1997 година, издига се на 98 метра и се намира много близко до Кремъл.

https://www.culture.ru/materials/151541/samye-vysokie-pamyatniki-moskvy

ivanov

Related Articles

Leave a Reply

Close
Close

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.

Close

Close