Музея на Победата

Музея на Победата

Музея на Победата

Музея се явява съставна и едновременно основна част от мемориалният комплекс на Победата на "Поклонная гора" в столицата Москва. Музейната част на ансамбъла включва в себе си зали на памет и слава, художествена галерия, шест диорами («Контранастъпление на съветските войски до Москва през декември 1941 година», «Блокадата на Ленинград», «Сталинградската битка. Съединяване на фронтовете», «Курската битка», «Форсирането на Днепър», «Щтурма на Берлин»), с също и зали с исторически експозиции и зали за срещи на ветерани.

Днес музея е развита система от разнообразни изложбени проекти: художествени и тематически, стационарни и подвижни, вътрешноруски и чуждестранни. Също на териоторията на музея е разположена изложба на въоръжение, военна техника и инженерни съоръжения (оръжията на победата, трофейна техника, железнопътна войска, военно-автомобилен път, артилерия, бронетехника, военно-въздушни сили, военно-морски флот). В музея се намират уникални експонати. Сред тях са редки самолети, един летящ (У-2), най-добрият танк на Втората световна война (Т-34).

С успех сред посетителите се ползва изложбата «Моторите на войната. Редки, неизвестни, знаменити». За привличане на детско-юношеската аудитория са били внедрени иновационни проекти: интерективна екскурзия-игра «Ние победихме!», екскурзия-викторина «И помни света спасен...», игра-щафета «Партизански пътеки», интерактивна програма «Военно-историческо пътешествие».

https://www.culture.ru/institutes/10126/muzei-pobedy

ivanov

Related Articles

Leave a Reply

Close
Close

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.

Close

Close