Грандиозен международен форум "Уроците от Нюрнберг" се проведе в Музея на Победата в Москва

Грандиозен международен форум "Уроците от Нюрнберг" се проведе в Музея на Победата в Москва

Грандиозен международен форум “Уроците от Нюрнберг” се проведе в Музея на Победата в Москва

Мащабен международно-практически форум "Уроците от Нюрнберг" се проведе на 20-ти и 21-ви ноември в Москва в Музея на Победата.

Видеоорбащение към участниците отправи Президента на Руската Федерация Владимир Путин. Президента отбеляза, че решенията от Нюрнбергския трибунал по отношение на нацистките престъпници имат огромно значения за днешния свят. "Дълг на цялото световно общество е да стои зад решенията от "съда на народите". Тъй като там се говори за принципи, които лежат в основата на ценностите на следвоенното устройство на света и на международното право" - заяви той.

"Нюрнбергския процес стана площадка за дълбоко, всестранно осмисляне, юридическо и мировозренческо по отношение на трагедиите от Втората световна война. А също така за да отправим поглед към бъдещето чрез утвърждаване на идеалите на хуманизма и осъзнаването на причините, които доведоха до тяхното тотално отричане", - каза министъра на Външните работи на Руската Федерация Сегей Лавров.

По време на пленарното заседание участие взеха и председателя на Руското историческо бощество Сергей Наришкин, генералния прокурор на Руската Федерация Игор Краснов, главата на Следствения комитет на Русия Александър Бастрикин, сенатора от Международната асоциация на прокурорите Александър Звягинцев, заместник-председателя на Държавната Дума на Русия Ирина Яровая, председателя на Руското военно-историческо общество (РВИО) Владимир Мединский, Сергей Руденко, син на главния обвинител от СССР на Нюрнбергския Роман Руденко, Вице-прездента на Международната асоциация на прокурорите Александър Звягинцев, главния военен прокурор на Италианската Република Марко де Паолис и много други изключителни специалисти от Русия и целия свят.

Към работата се включиха онлайн и всичките региони на Русия, 30 държави, десетки хиляди участници от целия свят. Към научната конференция се присъединиха и историци, политици, юристи, сътрудници на музеите и архивите, лидери на обществени организации, в това число и председателя на "Сдружението на русофилите в България" Младен Иванов, който лично присъства на форума в Москва. Присъстващите станаха участници на девет тематически площадки, на които бяха разгледани въпроси, които са свързани с трубунала и неговите решения - исторически, правови, идеологически, хуманитарни, образователни и др.

Форумът обобщи редица дейности, реализирани през 2020 г. в рамките на проекта "Без срока давности". В частност отговорния секретар на "Поискового движения России" Елена Цунаева представи уникалния 23-томен сборник от архивни документи за престъпленията на нацистите на окупираните територии.

Също така на гостите на форума беше разказано за мултимедийния проект "Нюрнберг". Началото на мира", който беше стартиран по повод на 75-тата годишнина от началото на главния съдебен процес на XX век от РИА Новости.

 

ivanov

Related Articles

1 Comments

  1. Президент Чехии, а он неоднократно высказывался в защиту памятника Коневу, тут же становится агентом Москвы. Пусть признается в работе на Российскую Федерацию, говорит районный староста. Совет управы Праги 6 голосует за перенос монумента на «достойное место». «Я не хочу, чтобы памятник моему отцу стоял в музее тоталитаризма. Потому что он имел прямое отношение к свободе государств от фашизма. Он освобождал огромные территории Европы с очень большими усилиями», – делится Наталья Конева.

Leave a Reply

Close
Close

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.

Close

Close