Конфликта между Русия и Украйна в Керченския пролив

Конфликта между Русия и Украйна в Керченския пролив

Конфликта между Русия и Украйна в Керченския пролив

25 ноември три украински кораба навлезнаха в Керченския пролив. Както съобщиха от ФСБ, те не са получили разрешение да преминат границата. Корабите са задържани. В Украйна се подготвят на обявят военно положение.

  • Сутринта на 25 ноември ФСБ съобщава за три украински кораба, които се насочват към Керченския пролив без да имат разрешение от Русия за това нещо и по този начин нарушават границата.
  • Във ВМС на Украйна заявяват, че движението на корабите (в състава на които влизат два малки бронирани артилерийски катери «Бердянск» и «Никопол» и буксира «Яни Капу») е планово.
  • По думите на командването на Украйна, руската страна е била уведоменена по-рано: корабите са се движели от Одеса към Мариупол.
  • В Киев също завиха, че граничния кораб на ФСБ е ударил буксира «Яни Капу». Повреден е главния двигател на кораба, обшивката и парапета на кораба.
  • Вечерта на 25 ноември ВМС на Украйна съобщават, че при оттеглянето си украинските кораби са били обстрелвани от граничната служба на ФСБ: катерите «Бердянск» и «Никопол» са забивли ход и са били задержани заедно с буксира. По версията на Киев са ранени шест моряка.
  • ФСБ съобщи, че корабите са задържани и са насочени към Керченския порт. Властите на Русия настояват, че са били принудени да открият огън, тъй като украинските моряци не са реагирали на молбата да спрат и са маневрирали опасно. По данни на ФСБ са ранени трима украински военнослужещи. Повдигнато е наказателно дело за незаконно пресичане на държавната гранца на Руската Федерация.
  • Сутринта на 26 ноември, Русия съобщи, че е възстановено движението на гражданските плавателни съдове в Керченския пролив.

Подробно на РБК:
https://www.rbc.ru/politics/26/11/2018/5bfb956e9a79476d2dd4720b?from=main

 

ivanov

Related Articles

Leave a Reply

Close
Close

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.

Close

Close