КАК СЕ ПРЕВЕЖДА АКЕЛА НА БЪЛГАРСКИ?*

КАК СЕ ПРЕВЕЖДА АКЕЛА НА БЪЛГАРСКИ?*

КАК СЕ ПРЕВЕЖДА АКЕЛА НА БЪЛГАРСКИ?*

Стратегическата грешка на българските  «братушки». «Турски поток» излиза на брега
Александър Заполскис

Докато в света бушува политиката, руските строители тихо и методично вършат своята работа. На сайта на Газпром се появи работно съобщение, което остана практически незабелязано на фона на гръмките международни събития. На този момент по двете линии на газопровода «Турски поток» са поставени повече от 1775 км тръби, което е практически 95% от морския участък. На брега на Турция се извършва строителството на приемния терминал около селището Къикей, а терминала до Анапа в Русия е завършен и вече е в процес на експлоатация.

По този начин, както по-рано се съобщаваше, че срока за началото на доставките на 31,5 млрд кубически метра руски природен газ от 1 януари 2020 година е напълно реално да бъде постигнат. Първо, до края на текущата година напълно ще е готова първата линия, която е предназначена да обезпечи потребностите на самата Турция, а през 2019 година ще се завърши втората, която е ориентирана да доставя 15 млрд кубически метра газ в Югоизточна Европа.

Сред редица коментатори по този повод вече се използва популярната шега: как ще бъде Акела на български? През 2014 година, когато "потока" се наричаше не Турски, а просто Южен, българските власти внезапно се отказаха от съгласието си за строеж и забраниха газорповода да премине през територията на България. Дългите опити да се убедят да променят своето решение нямаха успех, което принуди Москва не само да промени инженерното си решение, а и тотално да промени цялата стратегия на проекта. Това беше изключително трудно да се направи в кратки срокове, но все пак беше направено.

В резултат на това ще печелят гърците и унгарците, които от "Турски поток" ще получат своята част от руския газ. Още повече печалбата отива при турците, които получават възможност да печелят, тъй като сега те са със статус на газов хъб в Югоизточна Европа и доставчик на газ в ЕС.  А за братушките вече не е предвидено нищо.

Макар че сега те много се стараят да се жалват и изкарват жертви, да се оплакват от осъзнаването на допуснатите грешки  и парадират за братски чувства към тях. Та нали те винаги са били приятели на Русия, просто лошите хора от Запад ги излъгаха, изплашиха ги и ги принудиха. Те мислеха, че ще получат компенсация, а ги оставиха с нищо, когато потребността на България като енергоносител остава огромна.

В тази връзка София моли Москва да построи отделен газопровод за доставяне на газ непосредствено в България. През май българския президент даже летя в Сочи за среща с Путин, агитира го за "Български поток", но ако съдим по резултатите успех нямаше. Русия днес вобще не е същата, каквато беше по-рано. Песните за братушките не правят впечатление. Както се казва, искаха да постигнат прагматичност от наша страна и я получиха.

Нас сега значително повече ни вълнува съвършено друг въпрос - съблюдаването на сроковете за реализацията на "Южния газов коридор" по финалния "гръцки" участък по който руския газ ще се насочи към другите страни в Европа. Там за момента се забелязва някакво забавяне от графика. Властите в Италия все още не са се определили с неговата "адриатическа част". Впрочем, време още има. Надяваме се в края на следващата година, че ще успеят, така или иначе са заинтересувани от транзитните доходи. Времената сега са сложни, пари са нужни на всички.

http://www.iarex.ru/articles/61293.html

*Акела - персонаж от романа на  Ръдиард Киплинг Маугли. Използва се като пример за пропуснат шанс. Заради пропуснатия шанс на негово място застава по-силен водач и всичко е безвъзвратно изгубено.

ivanov

Related Articles

Leave a Reply

Close
Close

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.

Close

Close