Как Москва изпрати Йосиф Кобзон

Как Москва изпрати Йосиф Кобзон

Как Москва изпрати Йосиф Кобзон

На прощалната церемония с Йосиф Кобзон пристигна целия политически и културен елит на страната и хиляди негови поклонници.

Церемонията по изпращането към последния път на народния артист на СССР, голям приятел на България и депутат от Госдумата в неделя беше извършена в Концертната зала Чайковски. Големия артист почина на 30 август на 80-годишна възраст след продължително боледуване: през 2005 година му беше поставена диагноза рак.

Началото беше планирано за 10 сутринта, но във връзка с огромното количество желаещи да почетат паметта на Йосиф Кобзон беше решено церемонията да започна два часа по-рано. Опашката започна да се събира от осем сутринта и не спряха да идват хора до тръгването на прощалното шествие към Востряковското гробище.

Триумфалния площад в Москва беше закрит, както и близките изходи на станцията на метрото «Маяковска», а хората, които носеха цветя послушно минаваха покрай кордона на полицията. Залата, която беше украсена с черни траурни ленти беше запълнена с погребални венци - от «От Валерия Гергиева», «От Киркоров» «От правителството на ДНР», «От «чернобилците» от Москва», «От цирка на Никулин», «От Церетели»... Телеграми със съболезнования предадоха президента на Беларус Александър Лукашенко и лидера на КНДР Ким Чен Ун.

В прес-службата на филхармонията съобщиха пред РБК, че на сбогуването с Кобзон са пристигнали няколко хиляди души. Залата, която събира 1500 човека беше запълнена с много повече хора.

«Дайте да станем и да викнем «браво»

«Освен това, че беше забележителен естраден певец, той беше и истински руски патриот, - каза народния артист на Русия Борис Клюев. - Концерти в Афганистан, Чернобил, преговори с теорористите на Дубровка, представления в Сирия...» През 2002 година Кобзон водеше преговори с чеченските терористи, които бяха взели заложници в концертната зала на «Дубровка», а по време на сирийския конфликт нееднократно е пял пред руските военни в авиобазата Хмеймим.

Последната дума взе сина на Йосиф Кобзон - Андрей. «Моя баща живя съвършен живот», - каза той. «Може би ще наруша някакви традиции, но ще ви помоля за следното: дайте да станем, да го аплодируем за последен път и да извикаме «браво», - каза той.

Подробно на РБК:
https://www.rbc.ru/politics/02/09/2018/5b8bee639a79473e0d8e4b43?from=center_2

ivanov

Related Articles

Leave a Reply

Close
Close

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.

Close

Close