Държавен музей за изобразителни изкуства А.С. Пушкин

Държавен музей за изобразителни изкуства А.С. Пушкин

Държавен музей за изобразителни изкуства А.С. Пушкин

Държавният музей за изобразителни изкуства А.С. Пушкин е основан през 1912 г. От началото на 2011 година в Музея се съхраняват повече от 670 хил. експонати. Годишната посещаемост е около 1 млн. души. В главната сграда са изложени отливки и прилична колекция на Музея: особено запазени и популярни египетски статуетки, фаюмски портрети, западноевропейска живопис, импресионисти, холандци-фламандци и разбира се великия Рембранд.

История на музея

Церемонията за започването на строежа на Музея се е състояла на 17 август 1898 година. Голяма част от средствата за строежа е дарил руския меценат Юрий Степанович Нечаев-Мальцов. Ръководенето на строежа е било поверено на архитекта Р.И. Клейн, който е разработил крайния проект на сградата. Управата на МГУ е организирала на Клейн дълга командировка в европейските музеи, Египет и Гърция. За строежа са му помагали инженерите Иван Рерберг, първи заместник на ръководителя и проекта и Владимир Шухов - автор на уникалните светлопрозрачни плочи на музея. През школата на Клейн за строеж на музея са минали десетки млади архитекти, инженери, художници.

Сградата е била завършена през 1904 г. Експонатите (гипсовите отливки и другите копия) са поръчвани от 1890-та година от чуждестранни работилници. Някои от копията са правени за пръв път. На 31 май (13 юни) 1912 година музея е бил отворен за посетители и се е наричал Музей на изящните изкуства наречен на името на император Александър III към Императорския Московски университет.

През 1932 година Музея е преименуван на Държавен музей за изобразителни изкуства.  През 1937 година на Музея е било дадено името на Александър Сергеевич Пушкин. През 1991 година Музея е внесен в Държавния сборник за особено ценни обекти на културното наследство на народите на Руската Федерация.

Основател и първи директор на Музея в периода 1911-1913 г. е бил професора на Московския университет Иван Владимирович Цветаев (1847-1913). Ирина Александровна Антонова - академик на Руската художествена академия, академин на Руската академия за образование, заслужен деятел на изкуствата на Русия е била директор на музея от 1961 година до юли месец 2013 година, когато е била назначена за Президент на музея. В момента директор на музея е Марина Двовна Лошак.

Към Музея има и Център за естетично възпитаване на деца и юноши «Мусейон».

Състав на колекциите в музея

В момента общото число на съхранявание в Музея експонати е около 670 000 едници. Това са живопис, графически работи, скулптури, произведения на приложното изкуство, археологически паметници, нумизматика, фотографии, мемориални предмети, премети на научно-спомагателния фонд.

През 20111 година колекцията на Музея е попълнена от ряд значими произведения от живописта, графиката, нумизматиката, декоративно-приложните изкуства. Общото количество на постъпилите експонати е 3741 бройки. От тях купени са 787 предмета, дарени са 550 и 2134 предмета са получени по решение на Експертно-фондовата комисия за поръчки.

Живописното събрание на Музея е било увеличено с 8 произведения; скуплтурни - едно; колекция от декоративно-приложните изкуства - 28; графическа колекция - 118 произведения; колекция от лични предмети - 433 произведения сред които живопис, графика и фотографии; в нумизматичната колекция са получени 1790 предмета; също се е увеличило чилото на археологическите предмети с 1093.

През 2011 година на Музея е връчен в качество на дарение рядък паметник на ранната холандска живопис ((XVI в.): двустранен олтар със сцените на «Тайната вечеря» и «Литургия на св. Григорий»; произведението стилистически ни насочва към произведенията от работилницата на брюкселския живописец Колейн де Котер.

Валентина Андриановна Цирнюк е дарила на Музея комплекс от произвдения, сред които следва да отделим скулптурната група «Художник и модел» на италианския майстор Емилио Фиаски (1858-1941). Даденото произведение е типично за салонното изкуство от втората половина на XIX век.

Колекцията от декоративно-приложните изкуства е попълнена с декоративна порецеланова ваза с етруска форма на която е изобразена сцена на стрелба с лък в парка Зеленото куче недалече от Брюксел и която е създадена във Франция през 3-те години на XIX век. По качеството на изпълнение, формата и живописта се счита за много рядък екземпляр за руските музейни и частни колекции. Вазата е придобита със средства на Министерството на културата на Руската Федерация.

Още едно произведение на декоративно-приложното изкуство, което е част от колекцията на Музея от 2011 година се явява костен барелеф с женски портрет - работа на австрийския скулптур и майстор в това направление Норберт Михаел Шрьодел (1816-1890). Той е известен най-вече като автор на портретни изображения на членовете на императорското семейство и известни съвременници. Тези произведения са създадени с резба върху слонова кост.  Изкуството на резба върху кост от XIX век в музейната колекция е представено само от отделни образци и заради това дадения предмет заема важно място в нея.

В графическата част на колекцията на Музея има 25 произведения на немската графика, сред които произведения на Лукас Кранах, Урс Граф, Ханс Бехам, Ханс Бургкмайер и други майстори от епохата на Албрехт Дюрер.

Голяма ценност представлява и колекцията, която е съставена от 721 източни монети - 33 сребърни и 688 бронзови. Колекцията е събиране в Туркменистан и включва монети, които са се използвали в оазиса Мерва от III век до н.е. до края на XIX век. Тази колекция е уникална, тъй като в нея има редки антични и средновековни монети. Колекцията е била взета за временно съхраняване още през 2000 година и след дълга и щателна работа на руските специалисти, най-накрая е станала част от общата колекция на Музея.

https://www.culture.ru/institutes/8015/gosudarstvennyi-muzei-izobrazitelnykh-iskusstv-imeni-a-s-pushkina

ivanov

Related Articles

Leave a Reply

Close
Close

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.

Close

Close