Главните цитати от голямата пресконференция на Владимир Путин

Главните цитати от голямата пресконференция на Владимир Путин

Главните цитати от голямата пресконференция на Владимир Путин

  • Руският Президент Владимир Путин отговори на въпросите сързани с руската ваксина:
"Ваксините, които влизат в употреба са предназначени за граждани в определена възрастова група. За такива като мен все още не са достигнали. Ето затова аз още не съм си поставил ваксина. Но задължително ще го направя.
Нашата ваксина е ефективна и безопасна. Не виждам причини да не се ваксинирам.
Руската ваксина е добра, но до този момент не достига "желязо" - производство, нужни са заводи и оборудване. Но това се увеличава. В началотона 2021 година в Руската Федерация ще има няколко милиона дози."
  • "70% от руският бюджет вече се формира не за сметка на нефто-газовите доходи. Това означава, че ние не в пълна степен, но все пак започваме да не сме зависими от нефта и газа. И ако някой иска все още да представя нашата страна като бензиноколонка, то за това няма никкакви реални основания."
  • "В тези сложни условия ние още веднъж потвърждаваме какво се намира в основата на руската идентичност: единство на народа независимо от каквато и да е била заплаха."
  • "Ние започнахме да произвеждаме отличен препарат в това количеството, което е нужно. Русия стана първата страна в света, която създаде ваксина срещу Covid, която действа безопасно и ефективно. Нашите чуждестранни колеги са готови за сътрудничество в тази област. Добре е, когато специалистите обединяват усилия за решаване на общите ни проблеми."
  • "В началото на пандемията ние не знаехме как да откриваме, тестваме и лекуваме, и не знаехме ще има ли ваксина. По всички тези точки ние продължихме напред. Русия влиза в топ 3 на страните по тестове. Ние започнахме да произвеждаме отечествени препарати в нужното количество. Русия се оказа първата страна в света, която започна да произвежда ваксина."
  • "Нашите чуждестранни колеги се обърнаха към нас и са готови за сътрудничество там в тези области, където при тях не се получава. Английско-шведската компания AstraZeneca е готова да работи заедно с нас. Това е много добре, когато специалисти от такова високо ниво, а това е огромна компания със световно име, обединяват усилия, в това число и с руските си партньори. Уверен съм, че резултати ще бъде много добър, не само за нашите граждани, а и за целият свят."
"Тези ваксини, които влизат в гражданския оборот са предвидени за граждани в определена възрастова група. Аз се вслушвам към препоръките, засега не съм се ваксинирал, но задължително ще направя това, когато това стане възможно."
  • Путин призова да не се търсят виновни, а да се обединят усилия за преодоляване на последствията от пандемията. "Да се махнат ограниченията за доставка на медикаменти, медицинско оборудване, ето за какво трябва да се помисли, а не да се търси кой е виновен".
  • "Руско-американските отношения станаха заложници на вътрешната политика на САЩ. Надяваме се, че някои от проблемите ще бъдат решени при новата администрация."
  • "Регулирането на ситуацията в Донбас е неизбежно. Въпросът е: кога? Но това зависи от сегашните украински власти. Русия както е подкрепяла Донбас, така ще го подкрепя и в бъдеще, дори ще увеличим подкрепата за Донбас. Това се отнася до решаването на социалните въпроси, до инфраструктурата. Русия ще подкрепя Донбас не само по хуманитарна линия, но и по линията на прякото сътрудничество. Официалните лица в Киев публично заявяват, че нямат намерение да се придържат към споразумението от Минск и повдигат въпроса за преразглеждане на основните му разпоредби. Споразуменията от Минск са потвърдени със съответната резолюция на Съвета за сигурност на ООН, което означава, че те са придобили силата на международен закон. Няма да е възможно да се преразгледат едностранно. Трябва да се уважава и другата страна, подписала този документ, а именно представителите на Донбас.
  • Онлайн форматът няма да замени директният личен контакт между студент и преподавател. Независимо от това, системата, при която онлайн образованието ще се използва както в училище, така и във висшето образование, разбира се, ще се развива. През 2021 г. всички училища в Руската федерация трябва да получат достъп до скоростен интернет."
  • "Не е нужно да давам уроци на нашите партньори. Повярвайте ми, това са хора с висок клас на подготовка. И всички те имат за цел решаване на техните задачи. Няма добри или лоши партньори, има национални интереси. Работя с всички, за да постигна максимални резултати за Русия."
  • "В Киргизстан непрекъснато изпреварват събитията, за да подредят вътрешнополитическия си живот според моделите на някои западни страни. Но нивото на политическо съзнание, нивото на зрялост на институциите не е същото като, да речем, във Франция. Във Франция политическата система се е развивала от десетилетия, ако не и от векове, има политически партии със собствена стабилна платформа. Къде е всичко това в постсъветските страни? Това не е резултат от усилията на днешния ден, а резултат от търсенето на собствен път."
  • "Пожелавам на Санду успех в работата й, но тя не каза нищо ново като представител на определена политическа сила. Отдавна чуваме от представители на различни западни държави, че контингентът ни за поддържане на мира трябва да бъде изтеглен. И ние като цяло сме за оттеглянето, но веднага щом се установи нормален диалог между Приднестровието и останалата част от Молдова. И вече бяхме близо до това с бившия президент Воронин. Но в последния момент представители на западните страни го притиснаха, той се отказа, отстъпи от предишните споразумения и решаването на приднестровския въпрос беше отложено за неопределено време. После аз попитах колегите си от ЕС: "Защо направихте това?" – “Е, така се случи“. Но рано или късно този проблем трябва да бъде решен."
  • "Русия се е формирала като многоконфесионална държава. Това е важно наследство от нашите предци. Нашата страна е имала много трудни страници: депортирането на народи след Великата отечествена война – това е остра тема, но това се е случило ... Ясно е, че представителите на народите, които са били подложени на репресии, техните представители са посрещали окупантите с хляб и сол. Да, предатели е имало навсякъде. Но е имало и такива, които са се сражавали за страната до последната си капка кръв. Но не е имало репресии по религиозни причини. Имало е репресии на свещеници, но не е имало избирателно преследване. Културата на взаимоотношенията се е развивала векове наред. Никой у нас не прави обидни нападки срещу други религии."
  • "Аз чувствам отговорност за това, което се случва с Русия и нейният народ. И ще правя всичко в интереса на Руската Федерация. Това се отнася и за връщането на Крим в състава на нашата руска държава. Обръщам внимание на това, което е било направено въз основа на волята на народа. Демокрацията - това е власт на народа. И трябва или да признаем това, или да се откажем повсеместно от този термин. Въвеждат се определени санкции по отношението на кримчаните. Защо въвеждате санкции? Ако това е анексия, то те не са виновни за нищо, така че защо да ги наказвате? А ако това не е анексия, а резултат от тяхното гласуване, тогава трябва да признаете, че това е демокрация и да ги оставите на мира, така както и претенциите към Русия по повод на анексията."
  • "По отношение на Великата Отечествена война ние отваряме архивите, публикуваме архивни материали, създаваме определени структури, които ще се занимават с това на постоянна основа. Аз вече много пъти казвах, че преписването на историята се прави в полза на моментни политически конюнктури и това в крайна сметка ще е във вреда за тези, които правят това, в това число това се отнася и за героизацията на нацизма. Генералната Асамблея на ООН прие решение, което осъжда героизацията на нацизма и само две страни гласуваха против - САЩ и Украйна. Аз мисля, че това не им прави чест, меко казано. Ние се гордеем с нашите бащи, майки, дядовци и баби, ние се гордеем със своята страна и нейната история и ще правим всичко за това тази гордост да бъде предадена на нашите деца."
  • "Руската анимация се нуждае от подкрепа от страна на държавата и на бизнес структурите. С нея се възпитава цяло поколение наши деца. Те трябва да бъдат възпитавани в състрадание, любов към Родината, природата. Тези безкрайни стрелялки, естествено привличат вниманието на малчуганите, но на мен ми се струва, че понякога могат да им причинят вреда. Трябва да бъдем внимателни. А всичко, което е свързано с положително съдържание заслужава голяма подкрепа от страна на държавата. В това и се състои меката сила. И тук по-малко трябва да се заповядва и командва, трябва просто подкрепа."
  • "Какво е това мека сила: образование, култура... Те не са подвластни на санкции, това е контрапродуктивно."
  • "Исландски журналист: "Вие казахте, че Запада не обича Русия. Нищо подобно, ние обичаме Русия, BBC нея я обича".

ivanov

Related Articles

1 Comments

  1. декември 23, 2020 at 07:41

    Это все домыслы и повод, чтобы портить отношения между РФ и США. Российско-американские отношения стали заложником внутренней политики США. Мы исходим из того, что вновь избранный президент США поймет, что происходит. Он человек опытный, рассчитываем, что хотя бы часть проблем решится при новой администрации. Трампу нет никакой необходимости трудоустраиваться, у него большая база поддержки в США, и, как я понимаю, он не собирается уходить из политической жизни своей страны , сказал глава государства. Отвечая на этот вопрос, Путин напомнил о классике кино. Если падает батарея на ногу, надо говорить: Редиска . Русский язык достаточно богатый, чтобы не прибегать к нецензурной лексике , заявил президент, поблагодарив Шнурова за то, что ему удалось задать свои вопросы на пресс-конференции без обращения к ненормативным словам.

Leave a Reply

Close
Close

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.

Close

Close