В Руския културно-информационен център в София се състоя вечер в памет на Евгений Примаков

В Руския културно-информационен център в София се състоя вечер в памет на Евгений Примаков

В Руския културно-информационен център в София се състоя вечер в памет на Евгений Примаков

Вечер в памет на знаменития държавен деец академик Евгений Примаков се проведе в Руския културно-информационен център в гр. София. На събитието, където беше представена книгата "Нашият Примаков", издадена на български език за 90-годишнината от рождението на Примаков присъстваха президента на България (2002-2012 г.) Геориги Първанов, Извънредния и Пълномощен Посланик на Русия в България Анатолий Макаров, председателя на Форума "България - Русия" Светлана Шаренкова, Извънредния и Пълномощен Посланик, Председател на Съвета на ветераните от МВНр на Русия Валерий Морозов, Извънредния и Пълномощен Посланик Владимир Казимиров, ръководителя на Россътруничество в България Олгьга Широкова, Председателя на "Сдружението на русофилите в България" Младен Иванов, руски и български дипломати, български политици и обществени дейци.

Евгений Максимович добре познават и продължават да го помнят в България. Той не веднъж е бил в София, срещал се е с ръководството на страната. Тук са издавани негови книги", - отбеляза в приветстието си, което беше насочено към участниците и организаторите на мероприятието министъра на МВНр на Русия Сергей Лавров. Главата на руската дипломация изрази искрена благодарност към България за организиране на вечерта в памет на Евгений Примаков. "Убеден съм, че реализирането на даденото мероприятие ще послужи за затвърждаването на взаимного доверие, ще спомогне за развитието на руско - българското хуманитарно сътрудничество", - подчерта Лавров.

"Евгений Примаков беше знакова фигура не само за Русия, а и за целият свят. Неговата концепция за многополярност днес влиза във всички учебници за международни отношения. Радва това, че с издаването на книгата "Нашият Примаков" на български език и за българските читатели ще има възможност по-отблизко да се запознаят с неговият живот и опит", - каза Посланика на Русия в България Анатолой Макаров.

Приветствие към участниците и организаторите на мероприятието беше прочетено и от името на главата на Федералната агенция "Россътрудничесто" Елеонора Митрофанова. Приветствието прочете ръководителя на Россътруничество в България Олга Широкова.

Освен това на вечерта в памет на Евгений Примаков беше показана и фотоизложба, която е посветена на живота и работата му.

 

ivanov

Related Articles

Leave a Reply

Close
Close

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.

Close

Close