Владимир Путин призна Донбаските републики

Владимир Путин призна Донбаските републики

Владимир Путин призна Донбаските републики

В обръщение към нацията, излъчено пряко в ефир Владимир Путин обоснова решението си връщайки се към началото на 20-ти век и разгърна тезата си с аргументи в отношението на Русия към Украйна като освободително и покровителствено.

Путин заяви в началото на обръщението си, че Украйна е "нашата обща история, нашето духовно пространство, културно и православно". След това се върна на историческите основания за формиране на държавата Украйна с факти от историята на Октомврийската социалистическа революция, Ленин, Сталин и Великата отечествена война. Именно в ленинската част от историята се намират основания за формиране на широката самостоятелност и конфедеративно самоуправление на отделните републики.

И въпреки че съветска Украйна възниква на база болшевишката политика на Ленин, днес това, което се нарича декомунизация събаря паметници на Ленин, с ирония заяви Владимир Путин към развитието на Украйна. Според него една от огромните грешки, че е позволено още от времето на СССР да се развихрят националистическите амбиции на украинските територии и то на историческата територия на Руската държава.

Защо е било нужно да се правят такива щедри подаръци, пита Путин с възмущение, който определи и СССР като формиран на историческото пространство на старата Руската държава.

"Формално при работеща самостоятелност, но при одиозност, но никой не е помислил за бъдещето на следващите поколения. Нищо не е направено срещу заразата на национализма."

Разпад на историческата Русия под названието СССР е историческа грешка, огромна грешка, заяви Путин, а в настоящата политическа обстановка "ние в този момент не можем да подложим по никакъв начин на риск базовите основания на държавността", обоснова решението си руския президент.

И настоящите, от последните десетилетия, с Украйна отношения, Путин описа като непропорционални, с възмущение лъжливи и под влияние на радикали, крайни националисти, терористи. Русия се отнасяла с уважение към самостоятелността, при равноправни политически и икономически отношения, които обаче определи като измамнически от страна на Украйна, включително обвинявайки я във финансови измами в енерийната сфера.

Настоящата власт в Украйна поразена от вируса на национализма и корупцията, демокрацията е само прикритие на различни олигархични кланове, а режимът е марионетъчен.

Дали бедността, корупцията, безизходицата, емиграцията, дори и високата смъртност по време на пандемията е действителният цивилизационен избор на Украйна, се пита Путин по отношение на настоящата ситуация, която той анализира в детайли в обръщението си. Тази държава се намира под икономически и политически протекторат и действително не е самостоятелна държава. Тече включително и асимилация на населението, констатира Путин, който чува само украински език и засегна дори и закона за лустрацията, налагащ санкции включително и спрямо собствени граждани. Като пример той даде и църковния разкол и отделянето от Московската патриаршия, а въпреки призивите на собствените им украински граждани, властите не откликват на техните призиви.

Военната стратегия на Украйна е изцяло насочена срещу Русия, убеден е още Путин и два пъти повтори цитат от тази стратегия, с посочване на зрителите да слушат внимателно. Цитатът от стратегията засяга помощ от международната общност спрямо противници на Украйна, когато тя е застрашена. Путин засегна и изявлението от последните дни, че Украйна съжалява, че се е отказала от ядреното си оръжие, което според него означава, че Украйна смята да се сдобие с такова.

Ние не можем да не реагираме на такава неоспорима заплаха за нашата страна, заяви Путин и напомни, че руската армия е разгърната по историческите руски земи, връщайки се до великия генерал Суворов, който се е борил и спечелил тази земи.

И въпреки че Путин заяви, че признава суверенното право на всяка държава да влиза в съюзи и да укрепва своята отбрана, това не трябва да става за сметка на международните договорености. А влизането на Украйна в НАТО е точно това, по думите на Путин, тъй като сигурността на една държава не трябва да е в ущърб и да застрашава съседна такава.

Северноатлантическият пакт е само привидно отбранителен пакт, убеден е още руският президент, който отново се позова на това, че е договорено НАТО да не се разширява на изток и да не застрашава Русия, която е изпълнила всички свои отговорности и поети ангажименти към международната общност, и към НАТО, и към Европейския съюз, и към формата НАТО-Русия.

Но защо, защо НАТО превръща от Русия враг? За какво ви е това, попита реторично и с въздишка Путин, след като си спомни сдържания отговор, който е получил на въпрос за приемането на Русия в НАТО преди години. След това изброи по години всички бивши социалистически страни, които са приети в НАТО, включително и България.

Владимир Путин заяви и че НАТО продължава да разполага и разширява своите настъпателни възможности. Затова е и сигурен, че разгръщането на такива настъпателни оръжия ще бъдат разположени и в Украйна, ако и когато страната бъде приета в НАТО. А това застрашава директно Руската федерация, както това е директно записано във военната доктрина на Алианса. Путин е убеден и че Украйна се стреми да се сдобие с ядрено оръжие.

Ние няма да се примирим с факт, описан в поговорката "кучетата си лаят, керванът си върви", отсече Путин и допълни, че няма да позволи на НАТО да обгради Русия. Владимир Путин е разочарован, че не е получил никакъв конкретен отговор по базовите условия, които Русия поставя - спиране на разширяването на НАТО, отказ от настъпателни оръжия в Източна Европа и връщане към границите за сигурност, очертани през 1997 г.

Конкретно по ситуацията в Донбас - тя е критична, владее се напълно от националисти и радикали, с кръвопролития, насилия и беззакония. "Затова и считам, че е необходимо незабавно да призная незабавно ДНР и ЛНР."

В края на изявлението си руският президент заплаши, че ако не се спрат агресивните действия и провокации на тези територии, ще последва сериозен отговор.

ivanov

Related Articles

Leave a Reply

Close
Close

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.

Close

Close