ПМЕФ показва очертанията на нова конструкция на многополюсен свят

ПМЕФ показва очертанията на нова конструкция на многополюсен свят

ПМЕФ показва очертанията на нова конструкция на многополюсен свят

На 5 юни започна работа 27-ият Петербургски международен икономически форум (ПМИФ). Въпреки геополитическите сътресения през последните години, ПМИФ все още се възприема като значима световна платформа, отворена за обсъждане на основните проблеми и тенденции на глобалната икономика.

Темата тази година звучи оптимистично:"Основата на многополюсността - формирането на нови центрове за растеж".

Всъщност, противно на прогнозите на скептиците, Русия успешно създава, култивира и стимулира тези центрове на растеж. Парадоксално, но факт: форумът, който се провежда в руската Северна Палмира, постепенно се превръща в събирателна точка и център на привличане за глобалния юг. ПМЕФ-2024, който стартира в конгресно-изложбения център "Експофорум", приема над 17 000 гости от 136 страни. Сред тях са държавни и политически делегации от 45 държави. Почетният статут на страната гост тази година е възложен на Султаната на Оман. Представителната делегация на тази държава се ръководи от министъра на промишлеността, търговията и привличането на инвестиции Кайс Ал Юсеф. В ПМИФ Оман участва под лозунга, отразяващ днешните тенденции като цяло: "Проучване на възможностите на руския пазар за насърчаване на сътрудничеството в области, свободни от влиянието на антируските санкции". В програмата на Форума са заявени около 400 бизнес събития. Сред тях са панелни дискусии, тематични "кръгли маси", бизнес закуски и телевизионни дебати. Планирани са 12 бизнес диалога с представители на африканските страни, Бразилия, Венецуела, Индия, Китай и други.

Руският Президент Владимир Путин в приветствено обръщение към участниците в ПМИФ каза:

"Все по-голяма част от световната общност се застъпва за изграждането на справедлива и демократична система на международните отношения, основана на принципите на истинско равенство, отчитане на законните интереси един на друг, зачитане на културното и цивилизационно многообразие на държавите и народите. Именно тези принципи са в основата на дейността на БРИКС, в която Русия председателства тази година. Символично е, че историята на тази динамично развиваща се асоциация, която вече представлява повече от една трета от световната икономика, произхожда от Петербургския международен икономически форум, проведен през 2006 г.".

Когато домакините на мероприятието заявяват за днешната способност на Русия (въпреки опитите на колективния Запад да я изолира) да формира нови центрове на растеж, това съвсем не е преувеличение. Министърът на икономическото развитие Максим Решетников припомни пред журналисти в кулоарите на Форума, че Руската Федерация е влязла в топ 4 на световните икономики по БВП, изчислен по паритет на покупателната способност. Според актуализираните оценки на БВП на страните по паритет на покупателната способност, които бяха представени от Световната банка, Русия изпревари Япония и Германия. Този успех се дължи на ефективното използване на природните ресурси и ефективните мерки за ограничаване на инфлацията. Министърът на финансите Антон Силуанов на една от дискусиите на ПМИФ на 6 юни заяви, че Русия дължи влизането си в топ 4 на световните икономики по БВП на санкционната политика на западните страни: "Те въвеждат санкции с удоволствие и сами се стрелят в крака. Икономиката им стагнира, ние растем". Тоест именно санкциите послужиха като ускорител на процеса на растеж на руската икономика.

Твърденията, че санкциите вредят на техните инициатори, не са празни думи. Ръководителят на Руския фонд за преки инвестиции (РФПИ) Кирил Дмитриев в коментар на ТАСС в кулоарите на Форума артикулира общ за европейските страни проблем:

"Европа загуби от това, че започна да се отдалечава от руския газ, към настоящия момент общо 700 милиарда евро и съответно до края на годината тези загуби ще възлязат на 1 трилион евро. Това се дължи не само на факта, че втечнения природен газ е по-скъп и трябва да се инвестира допълнително във втечнен природен газ, но това се дължи и на факта, че много големи индустриални загуби в Европа, които се оценяват от 3% годишно от БВП в Германия и до 6% в редица други страни".

Първият заместник-председател на правителството на Руската Федерация Денис Мантуров по време на откриването на Форума обяви статистиката на западните санкции срещу Русия: над 20 000. По този начин Русия не само постави "санкционен рекорд", но и демонстрира необикновената и впечатляваща съпротива на държавния организъм срещу безпрецедентния външен натиск.

Бившият външен министър на Австрия Карин Кнайсъл, която участва в сесията на ПМИФ "голямото евразийско партньорство като нов полюс на растежа: потенциал и перспективи", също се изказа в кулоарите на Форума по отношение на западните санкции: "Русия — нейните жители, компании, частните лица и властта — се адаптират добре. Както често казвам, руснаците се учат бързо. Те са го доказали през своята история. Те се адаптираха и в редица ситуации това беше тактическа адаптация. Но трябва да има и по-дългосрочна стратегия, особено що се отнася до енергийния сектор".

Според Карин Кнайсъл руският енергиен сектор просто се е опитвал да оцелее: да навлезе на нови пазари, така че корабите да пристигат по местоназначението си. Бившият министър на външните работи на Австрия подчертава, че Русия няма друг избор освен подобна тактика, но сега е въпрос на избор на стратегия.

Събитията от първите два дни на ПМИФ показаха, че на това събитие контурите на бъдещия многополюсен свят се очертават все по-ясно. Санкт Петербург демонстрира широк географски спектър и разнообразни възможности за икономическо сътрудничество.

На 5 юни директорът на латиноамериканския департамент към на МВнР на РФ Александър Щетинин заяви в кулоарите на ПМИФ-2024, че Русия води преговори за дедоларизация на търговските отношения с Куба, Никарагуа, Венецуела, както и с членовете на БРИКС. И има напредък по този въпрос. Става въпрос за търсене на най-приемливите и удобни форми на взаимодействие за осигуряване на търговско-икономическите връзки между страните, включително използването на национални валути, въвеждането на карти "Мир" и директни плащания. Според Щетинин и в рамките на БРИКС "има идеи за въвеждане на алтернативни платежни платформи". Председател на Търговско-промишлената палата на Шарджа (едно от емирствата на Обединените арабски емирства) Абдала Султан Ал Оваис свидетелства на 5 юни, че страната му е заинтересована от развитието на сътрудничеството с Руската Федерация. В кулоарите на ПМИФ той каза пред кореспондента на "Известия": "Създадохме Руския съвет на ОАЕ заедно с две страни — Русия и ОАЕ — и работим вече почти три години, за да съберем частни хора в различни сектори на недвижимите имоти, производството, логистиката, услугите, а също така работим заедно, за да привлечем хората да работят заедно в частния сектор от двете страни. Ето защо днес се събрахме тук, за да участваме в конференция, за да бъдем заедно в частния сектор, да работим заедно за бизнесмените". А председателят на Руско-Емиратския бизнес съвет Сергей Горков в първия ден на Форума заяви, че Русия и ОАЕ увеличават обема на стокооборота и до края на годината показателят ще достигне почти 10 милиарда долара.

На 6 юни руският Президент Владимир Путин се срещна с президента на Боливия Луис Арсе в рамките на ПМИФ. Стабилната основа на двустранните отношения между Русия и Боливия се подкрепя например от програмата на "Росатом" за изграждане на център за ядрени изследвания и технологии в град Ел Алто. Пуснат в експлоатация радиофармакологичен комплекс, осигуряващ лекарства за клиники в Боливия. По време на срещата на Путин с Арсе ще бъде обсъдена темата за включването на Боливия в БРИКС.

Министърът на земеделието и земите на Венецуела Вилмар Алфредо Кастро Сотелдо заяви пред ТАСС за интересното предложение на страната му към руската страна: "на атлантическото крайбрежие на Венецуела могат да се добиват около 200 хиляди тона рибни продукти. Русия има отличен риболовен флот. Заедно можем да добиваме рибни продукти тук". Част от продукцията на Венецуела може да се изнася за Русия.

На 6 юни заместник-председателят на правителството на Руската Федерация Александър Новак на сесията на ПМИФ "Бъдещето на пазара на нефт и газ: перспективи за глобалното търсене и планове на производителите" съобщи, че Русия вече е пренасочила 80% от експортните енергийни ресурси към пазарите на приятелските държави.

Един от най-важните фактори за продоволствената сигурност беше разгледан на пленарното заседание на Руско-африканската конференция "Водата е по-скъпа от златото" в рамките на ПМИФ. Вицепремиерът на Русия Дмитрий Патрушев заяви, че Русия е инициирала програмата "Чисти реки БРИКС", насочена към оздравяване на екологията на реките и предотвратяване замърсяването на водните ресурси. А ръководителят на Министерството на природните ресурси на Русия Александър Козлов заяви, че неговото ведомство планира да сключи споразумения с Министерствата на природните ресурси на Ботсвана, Конго и Тунис.

Министърът на промишлеността и търговията на Бахрейн Абдула Адел Абдула Фахро каза при откриването на Форума: "Бахрейн винаги е служил като мост между Запада и Изтока, Севера и Юга". За това, че този мост успешно работи в руско направление, свидетелства например неотдавнашното посещение в Москва на краля на Бахрейн, който обсъждаше с президента Путин инвестициите и сътрудничеството в културната и научната сфера.

Пресслужбата на Руската железница съобщи, че пристанище Дзинчжоу (КНР) и руското АД "ПФКО Експрес" са подписали меморандум за развитие на контейнерните превози.

Губернаторът на Московска област Андрей Воробьов и председателят на Съвета на китайските предприемачи в Русия, президентът на корпорацията "Гринууд" Джоу Лицун подписаха на 6 юни споразумение за създаването от китайски инвеститор на индустриалния парк "Гринууд" в Московска област. Негови жители могат да станат руски и китайски компании.

Резултатите от първите дни на ПМИФ показват, че прогнозите, изразени на форума миналата година, се сбъдват. Освобождаването на много ниши в резултат на санкционната политика на Запада не свали конструкцията на икономическото сътрудничество на Русия с останалия свят. Празните ниши постепенно се заемат с нови партньори. И е време старите партньори да помислят за връщането на Доброволно загубените позиции в този дизайн.

 

https://acssi.am/2024/06/07/3036/

ivanov

Related Articles

Close
Close

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.

Close

Close